În Republica Moldova ar urma să fie instituite două zile comemorative noi – pe 14 martie și pe 19 iunie

  • 20 Februarie 17:12
În Republica Moldova ar urma să fie instituite două zile comemorative noi – pe 14 martie și pe 19 iunie

În Republica Moldova ar urma să fie instituite două zile comemorative noi – pe 14 martie și pe 19 iunie, pentru a-i comemora pe cei căzuți în 1992 pe platoul de luptă de la Coșnița și de la Varnița-Tighina. În acest sens, deputați ai Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) au înaintat Parlamentului o inițiativă legislativă.

Deputații Artemie Cătănoi, Boris Marcoci și Roman Roșca au înaintat cu titlu de inițiativă legislativă un proiect de hotărâre pentru modificarea punctului 1 din Hotărârea Parlamentului nr.433/1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova, scrie NewsMaker.

Se propune ca pe 14 martie să fie Ziua comemorării celor căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, pe platoul de luptă de la Coșnița și pe 19 iunie – Ziua comemorării celor căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, pe platoul de luptă de la Varnița-Tighina.

În aceste zile, potrivit deputaților, la nivel național și local, autoritățile publice centrale și locale, împreună cu participarea organizațiilor neguvernamentale, vor organiza activități comemorative și cultural-educative consacrate eroilor căzuți în războiul de pe Nistru din 1992.

„Conform datelor statistice, în conflictul armat de pe Nistru din 1992 au participat aproximativ 30 000 de persoane. Numărul total de decedați a fost estimat la peste 300 de morți, iar alți 3 500 au fost răniți. (…) Zeci de persoane sunt date dispărute până astăzi”, se arată în textul inițiativei legislative.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Mon
22
Tue
20
Wed
10
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău