În Mexic se fură tuburile cu oxigen pentru bolnavii de COVID care se tratează acasă. Autoritățile au înființat o poliție specială

  • 28 Ianuarie 15:39
În Mexic se fură tuburile cu oxigen pentru bolnavii de COVID care se tratează acasă. Autoritățile au înființat o poliție specială

Furturile de tuburi de oxigen au ajuns o adevărată problemă în Mexic, țară care se confruntă cu o gravă criză de astfel de elemente. Oamenii stau la cozi ore în șir să reîncarce tuburile de care au nevoie rudele lor bolnave de COVID pentru a se oxigena la domiciliu, așa că cererea imensă pentru aceste tuburi le-a transformat într-o marfă scumpă. Mai nou, ele au ajuns ținta hoților.

Autoritățile din Mexic au înregistrat 14 cazuri de furturi de tuburi de oxigen de la începutul lui ianuarie până în prezent, pe fundalul unei creșteri a numărului de cazuri de COVID-19 și a unui deficit pe piața legală, informează DPA, potrivit Agerpres.

Din data de 3 ianuarie, Garda Națională și poliția au recuperat 36 de tuburi de oxigen și trei concentratoare de oxigen, arestând totodată opt persoane în mai multe operațiuni distincte, a informat Ministerul Securității Publice (SSPC) într-un comunicat.

Potrivit ministerului, din cauza creșterii numărului de furturi, autoritățile au decis să stabilească o autoritate specială de coordonare care să oprească și să pună sub acuzare astfel de infracțiuni. Garda Națională și primii trei furnizori de oxigen din țară se numără printre cei implicați în acest demers.

8 ore la coadă pentru un tub de oxigen

 

Spitalele din Mexic, în special cele din Ciudad de Mexico, au ajuns la capacitatea maximă și mulți pacienți sunt tratați cu oxigen la domiciliu în lipsa locurilor în spitale și a neîncrederii în sistemul public de sănătate.

Din această cauză, la centrele pentru reîncărcarea tuburilor de oxigen s-au format cozi lungi. Companiile distribuitoare se confruntă de asemenea cu un deficit de tuburi de oxigen.

Cozile interminabile pentru rezervele de oxigen au devenit o obișnuință, în condițiile în care mulți bolnavi urmează tratamentul acasă, deși au forme grave ale bolii.

"Stau aici de opt ore. Stau la coadă de la 10 dimineața, pentru a-mi realimenta tubul de oxigen. E tot mai puțin oxigen. Așa că reducem cantitatea de oxigen folosită de tata, ca să nu rămână fără oxigen până îl umplem pe acesta. Încercăm să-l menținem stabil acasă", povestește o femeie.
 
"Pentru sora mea stau aici. A ieșit pozitivă la coronavirus. Rezultatul pozitiv a venit acum trei zile și se simte tot mai rău. Temperatura s-a schimbat brusc, ea nu a mai avut oxigen și starea ei s-a înrăutățit. Astăzi, s-a trezit și mai rău. Așa că am venit pentru un tub de oxigen, suntem aici de la ora 4 dimineața", adaugă alta.

Mexic, o țară cu aproape 130 de milioane de locuitori, a înregistrat unul dintre cele mai severe bilanțuri de COVID-19 din lume, iar la începutul acestei săptămâni a devenit cea de-a patra țară care a atins pragul de 150.000 de decese provocate de coronavirus la nivel global.

Cel mai mare număr de decese într-un interval de 24 de ore - 1.803 - a fost înregistrat joia trecută.

Numărul testelor disponibile este limitat, iar numărul real al infecțiilor ar putea fi mai ridicat decât datele comunicate de guvern. Numărul deceselor ar putea fi totodată mai mare decât bilanțul oficial.

Președintele Andres Manuel Lopez Obrador, care nu poartă niciodată mască în timpul evenimentelor publice, a anunțat săptămâna trecută că a fost testat pozitiv pentru coronavirus și că face tratament pentru simptome moderate de COVID-19.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Mon
4
Tue
2
Wed
1
Thu
2
Fri
6

Curs oficial BNM 07 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1524 -0.0000
USD 17.5751 -0.0000
RON 4.3335 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2386 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău