În maxim 3 luni primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în Moldova, Boris Gîlca

  • 28 Decembrie 2020 08:45
În maxim 3 luni primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în Moldova, Boris Gîlca

În maxim trei luni primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în Republica Moldova, iar din toamna 2021 ar putea demara un program național accesibil de vaccinare. Este opinia șefului adjunct al Direcției municipale în sănătate, Boris Gîlca, trasmite IPN.

„Trebuie să ne securizăm cu vaccinuri conforme din toate sursele și de la toți producătorii validați. La prima etapă vaccinul va ajunge de la Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări (până la 20% de vaccinuri gratuite). O anumită cantitate va fi donată Republicii Moldova de România (din cantitatea parvenită României de la UE). Restul dozelor trebuie să le procurăm - gradual, în cantități mici, de la orice producător eligibil (și la care Republica Moldova va avea acces), prin comunicare eficientă la nivel interguvernamental, pleadorie diplomatică și asigurare de parteneriate strategice”, se arată într-o postare a acestuia pe Facebook.

Boris Gîlca susține că accesul la vaccinarea anti-COVID-19 va fi absolut gratuit pentru toți. Dar, pentru vaccinarea anti-coronavirus trebuie definitivate și aprobate câteva instrumente strategice eficiente. Potrivit lui, deja circa două milioane de persoane au primit vaccinul. Vaccinurile validate prezintă un profil de eficiență imunologică și de siguranță excelentă. Boris Gîlca scrie că pe lista de așteptare, spre validare finală în studiile clinice, sunt și vaccinurile anti-coronavirus de la un producător din Rusia, dar și trei producători din China. „Cererea în lume la aceste vaccinuri este enormă și nemaiîntâlnită. Puterile mari, cu regret, au la moment acces prioritar la vaccin comparativ cu puterile mici”, regretă șeful adjunct al Direcției municipale în sănătate.

Boris Gîlca precizează că pentru imunitate colectivă ar trebui vaccinate cel puțin 70% din populație, ceea ce înseamnă o necesitate de circa 1,5 milioane de doze. „Până atunci, purtăm obligatoriu și corect masca de protecție, ne asigurăm de distanța fizică și socială, ne spălăm cât mai des pe mâini, iar sărbătorile le celebrăm acasă în familii restrânse”, îndeamnă Boris Gîlca.

De pe 27 decembrie, toate țările UE, inclusiv România, au început vaccinările anti-COVID.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău