În marja celui de-al 28-lea Consiliu Ministerial al OSCE, vicepremierul Nicu Popescu a avut o serie de întrevederi cu omologi din 12 state

  • 04 Decembrie 2021 12:45
În marja celui de-al 28-lea Consiliu Ministerial al OSCE, vicepremierul Nicu Popescu a avut o serie de întrevederi cu omologi din 12 state

În marja celui de-al 28-lea Consiliu Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) desfășurat la Stockholm, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene a avut o serie de întrevederi cu omologii din România, Statele Unite ale Americii, Suedia, Norvegia, Danemarca, Polonia, Irlanda, Ucraina, Austria, Estonia, Georgia, Azerbaidjan și Republica Kârgâză.

„Diplomația faptelor concrete înseamnă, printre altele, și valorificarea oricăror oportunități pentru promovarea profilului țării peste hotare, crearea de noi prietenii și utilizarea eficientă a platformelor multilaterale pentru a pune în valoare agenda bilaterală pe care ne-o propunem.” – a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău le-a vorbit miniștrilor din arealul OSCE despre determinarea Republicii Moldova de a continua eforturile în vederea identificării soluției cuprinzătoare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.

În discuția cu ministrul de externe român Bogdan Aurescu, ministrul Nicu Popescu a exprimat convingerea că noua foaie de parcurs semnată recent la București în prezența președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis va accelera realizarea proiectelor concrete de infrastructură care vin să sprijine parcursul ireversibil european al țării noastre.

„Vom pregăti în timpul apropiat întrevederea prim-miniștrilor pentru a stabili punctual ulterioarele acțiuni pe care urmează să le desfășurăm împreună cu România.” – a spus ministrul Popescu.

La întrevederea cu secretarul de stat american Antony Blinken, vicepremierul a primit un mesaj puternic de susținere pentru agenda de reforme inițiate de guvernul de la Chișinău.

„Dialogul strategic urmează a fi fortificat prin relansarea grupurilor de lucru sectoriale în domeniile justiției și a statului de drept, comercial-economic și cel al securității energetice.” – a menționat oficialul moldovean.

În discuția cu Ann Linde, ministra afacerilor externe a Suediei, au fost stabilite noi modalități de a avansa dialogul bilateral, inclusiv și la nivelul ministerului de externe, prin efectuarea schimbului de bune practici pe dimensiunea egalității de gen.

„Suedia rămâne un prieten apropiat al țării noastre prin realizarea a numeroase programe care vizează promovarea drepturilor omului, statului de drept precum și a inițiativelor la nivel local care vin să îmbunătățească traiul cetățenilor noștri.” - a punctat șeful diplomației de la Chișinău.

La întrevederea cu Anniken Huitfeldt, ministra afacerilor externe a Norvegiei, au fost analizate modalitățile de cooperare în vederea sporirii rezilienței energetice a țării noastre, fiind convenit că în scurt timp vor demara pregătirile pentru o vizită de documentare.

Agenda discuțiilor cu omologul polonez Zbigniew Rau a conținut un spectru larg de subiecte reieșind din caracterul dinamic al relației moldo-polone în sfera politică, economică, a cooperării în plan regional și internațional.

„Preluarea de către Polonia a președinției în exercițiu a OSCE în anul 2022 reprezintă pentru noi o oportunitate excelentă pentru promovarea calitativă a reglementării conflictului transnistrean.” – a spus vicepremierul Nicu Popescu.

La întrevederea cu ministra de externe a Estoniei Eva-Maria Liimets s-a discutat despre intensificarea cooperării în domeniul digitalizării reieșind și din faptul că în executivul de la Chișinău acest portofoliu este unul prioritar. Oficialul estonian a punctat că țara sa susține neabătut parcursul european al Republicii Moldova și agenda de reforme orientată spre modernizarea statului.

„Am convenit că digitalizarea înseamnă transparență în sfera publică și cea privată, acest lucru aducând viteză și siguranță procesării datelor. De asemenea, vom avansa și cu inițiative în domeniul securității cibernetice.” – a menționat ministrul Popescu.

Republica Moldova participă în multiple formate regionale, un exemplu fiind Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM a cărei președinție va fi preluată în 2022 de către Republica Moldova.

Tot la Stockholm, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a participat împreună cu Jeyhun Bayramov, David Zalkaliani și Dmytro Kuleba, miniștrii de externe ai Azerbaidjanului, Georgiei și Ucrainei la reuniunea Comitetului Miniștrilor Afacerilor Externe ai Organizației.

Mandatul va coincide cu aniversarea a 25 de ani ai acestui format de cooperare regională, prilej oportun pentru organizarea diferitor evenimente, pentru a spori vizibilitatea organizației și a revitaliza dinamica dialogului în acest format.

„Am dedicat o bună parte din discuția cu ministrul de stat irlandez pentru afaceri europene Thomas Byrne comunității noastre din Irlanda, apreciată pentru spiritul civic manifestat în cadrul alegerilor parlamentare din luna iulie a anului curent și sunt optimist că vom avea sprijinul autorităților de la Dublin pentru accelerarea negocierii unui acord bilateral în domeniul conversiunii permiselor de conducere dar și pentru semnarea unui alt acord în domeniul securității sociale.” – a evidențiat oficialul moldovean.

Aceste documente vor permite condiții mai ușoare de trai în Irlanda pentru comunitatea cetățenilor Republicii Moldova din Irlanda.

În cadrul întrevederii cu ministrul de externe danez Jeppe Kofod, s-a vorbit despre promovarea societăților democratice bazate pe supremația legii și respectarea drepturilor omului.

 „Am mulțumit pentru contribuția recentă în valoare de 200.000 de euro pentru programele de susținere a libertății presei și de contracarare a dezinformării oferite prin intermediul Fondului pentru Noua Democrație.” – a punctat ministrul Nicu Popescu.

 Prioritățile Republicii Moldova în contextul organizării Summit-ului Parteneriatului Estic din 15 decembrie au fost discutate cu ministrul afacerilor externe al Austriei Michael Linhart, suportul prietenilor europeni ajutându-ne să deschidem noi capitole concrete de cooperare cu Uniunea Europeană.

 În cadrul întrevederii cu ministrul de externe al Republicii Kârgâze Ruslan Kazakbaev a fost convenit că pe lângă cooperarea dinamică în cadrul organizațiilor regionale și internaționale între țările noastre, se vor depune eforturi pentru mărirea schimburilor comercial-economice, inclusiv prin relansarea comisiei mixte interguvernamentale.

 „Am acceptat invitația de a întreprinde o vizită la Bișkek în anul 2022, prilej de aprofundare a dialogului bilateral.” – a conchis vicepremierul Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Sun
25
Mon
26
Tue
29
Wed
28
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău