În luna septembrie, rata inflației a crescut până la 5,2%, potrivit BNM
-
05 Noiembrie 2024 19:00
Inflația anuală a constituit 5,2% în luna septembrie, fiind cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât nivelul atins în iunie. În luna septembrie, rata anuală a inflației s-a menținut în proximitatea țintei de 5%, deși a conturat o traiectorie ascendentă după tendința descendentă începută la finele anului 2022, transmite IPN.
Banca Națională a Moldovei precizează că evoluția superioară a ratei anuale a inflației în trimestrul III 2024 a fost determinată de unele evoluții sectoriale adverse, printre care și condițiile secetoase din vara aceasta, care au susținut majorarea prețurilor la produsele alimentare. Cu toate acestea, cererea internă modestă, prețurile interne la producția industrială, precum și prețurile la produse alimentare și petroliere pe piața internațională au exercitat un impact dezinflaționist asupra ratei anuale a inflației.
Astfel, în trimestrul III 2024, rata anuală a inflației a constituit 5% și a fost inferioară celei anticipate în prognoza aferentă raportului asupra inflației, în august, preponderent, pe seama abaterii negative înregistrate pentru prețurile reglementate și cele la combustibili.
BNM prognozează că rata anuală a inflației va avea o tendință relativ stabilă pentru întreaga perioadă de prognoză și se va menține în limitele intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5%. Astfel, inflația medie anuală pentru anii 2024 și 2025 va fi de 4,6 și 4,9%, respectiv, fiind revăzută cu -0,1 și -0,4 puncte procentuale, respectiv.
„Prognoza actuală a inflației a fost revizuită în sens descendent pentru trimestrul IV 2024 – trimestrul II 2026. Revizuirea în sens descendent a prognozei ratei anuale a inflației este determinată de o inflație efectivă mai mică decât s-a anticipat în trimestrul precedent, de anticiparea unei cereri interne modeste, de anticiparea unor diminuări de tarife în trimestrul IV 2024, de reconsiderarea impactului condițiilor secetoase din vara anului 2024 și de o prognoză inferioară a prețurilor internaționale la petrol. Cât privește revizuirea în sens ascendent, aceasta este condiționată de o prognoză superioară a prețurilor la produsele alimentare și la gazele naturale pe piața mondială”, se menționează într-un comunicat de presă.
BNM mai precizează că cererea agregată dezinflaționistă, vulnerabilitatea prețurilor la fructele și legumele autohtone față de condițiile meteorologice în perioada următoare, incertitudinile cu privire la volumul producției agricole din anii 2024 și 2025, evoluția prețurilor reglementate, situația tensionată pe plan regional și cel global, volatilitatea anticipărilor cu privire la cotațiile internaționale la materii prime rămân o sursă importantă de riscuri și incertitudini pentru prognoza inflației pe termen mediu.
Raportul asupra inflației pentru noiembrie 2024 a fost aprobat marți, 5 noiembrie, de către Comitetul executiv al BNM. Documentul urmează a fi publicat la 12 noiembrie.