În luna octombrie va avea loc cea de a patra Reuniune a Platformei de sprijin pentru R. Moldova. Comentator politic: Chișinăul nu exploatează la maximum acest eveniment

  • 20 Septembrie 2023 11:33
În luna octombrie va avea loc cea de a patra Reuniune a Platformei de sprijin pentru R. Moldova. Comentator politic: Chișinăul nu exploatează la maximum acest eveniment

Reprezentanți din peste 30 de țări și organizații internaționale vor veni pe 17 octombrie la Chișinău la cea de-a patra ediție a „Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”, a anunțat astăzi premierul Dorin Recean. Potrivit șefului executivului, subiectele ce vor fi abordate țin de asistența financiară necesară pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, precum și obținerea a două fonduri în domeniul infrastructurii și în cel energetic. Comentatorul politic de la București, Mihai Isac, a subliniat în cadrul unei emisiuni la postul nostru de radio, că guvernarea de la Chișinău nu exploatează la maximum acest eveniment, precizând că astfel de fonduri „nu sunt disponibile poate nici pentru regiuni din cadrul UE, dar sunt puse la dispoziția Rep. Moldova”, transmite Radio Chișinău.

Potrivit premierului Dorin Recean, la cea de-a patra ediție a „Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova”, ce va avea loc în octombrie la Chișinău, vor fi abordate subiecte ce țin de asistența financiară necesară pentru acoperirea cheltuielilor bugetare legate de achitarea salariilor, pensiilor, precum și acordarea suportului pentru familiile cu venituri mici.

„În același timp, vom discuta două fonduri de dezvoltare pentru Rep. Moldova. Un fond pentru dezvoltarea infrastructurii și al doilea de tranziție energetică, independență energetică și ajustare la schimbările de mediu”, a spus Recean.

Comentatorul politic de la București, Mihai Isac, a subliniat recent în cadrul emisiunii NEconfidențial de la Radio Chișinău ca autoritățile din Rep. Moldova nu exploatează la maximum acest eveniment.

„Această platformă aduce fonduri nerambursabile și promisiuni de investiții de sute de milioane de euro. Astfel de fonduri nu sunt disponibile poate nici pentru regiuni din cadrul UE, dar sunt disponibile pentru Rep. Moldova. Aici intervine și finețea, dar și modul în care autoritățile de la Chișinău pot folosi aceste fonduri pentru investiții”, a declarat Isac.

Platforma de Sprijin pentru Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, lansată în 2022 cu scopul de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate și organizațiilor internaționale pentru Rep. Moldova.

Anul trecut au fost organizate trei Conferințe de sprijin pentru Rep. Moldova la Berlin, București și la Paris.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău