În luna iulie, geniștii militari au dezamorsat 45 de obiecte explozive și 500 de cartușe

  • 02 August 14:00
În luna iulie, geniștii militari au dezamorsat 45 de obiecte explozive și 500 de cartușe

În luna iulie, geniștii Armatei Naționale au lichidat 45 de obiecte explozive și 500 de cartușe. Intervențiile au fost efectuate pe întreg teritoriul țării.

Potrivit Ministerului Apărării, geniștii au realizat 15 misiuni de deminare în localitățile din raioanele Ștefan Vodă, Anenii Noi, Nisporeni, Hâncești, Cantemir, Ungheni, Orhei și Florești, dar și municipiul Chișinău. 

Ofițerul superior din cadrul Serviciului Geniu, maior Ivan Cornegruța, a subliniat că una dintre cele mai periculoase intervenții a avut loc în localitatea Cioburciu, raionul Ștefan Vodă.

„Echipa Batalionului geniu, condusă de maior Gheorghe Rotari, a identificat și neutralizat patru proiectile de artilerie, o bombă de aruncător, șase grenade de mână, nouă focoase și 400 de cartușe. Acestea erau rămase în sol din perioada celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus Ivan Cornegruța.

Obiectele explozive au fost depistate de locuitori pe un teren arabil din preajma satului.

De la începutul anului, geniștii militari au îndeplinit 86 misiuni de deminare, în urma cărora au distrus 135 de obiecte explozive de diferite tipuri și 505 cartușe.

Specialiștii atenționează că, în cazul în care depistați un obiect exploziv, anunțați imediat 112 sau autoritățile publice locale (primăria, poliția); marcați locul depistării obiectului exploziv; nu atingeți munițiile cu mâna sau cu alte obiecte; nu loviți sau mișcați munițiile găsite în pământ sau la suprafață; nu demontați focoasele sau alte componente; nu aruncați în foc obiectul exploziv.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău