În loc de tradiționala vizită de Sf. Patrick, premierul Irlandei va discuta cu Joe Biden online

  • 17 Martie 2021 10:30
În loc de tradiționala vizită de Sf. Patrick, premierul Irlandei va discuta cu Joe Biden online

Premierul Irlandei va discuta cu președintele Statelor Unite online, în locul vizitei tradiționale la Washington de Sf. Patrick, sărbătoarea națională irlandeză, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Din cauza epidemiei de coronavirus, Micheal Martin nu va putea merge în SUA pentru o serie de dialoguri la nivel înalt, așa cum face de obicei un Taoiseach (denumirea irlandeză a funcției de șef al guvernului de la Dublin) în săptămâna de după 17 martie.

Tot în spațiul virtual va avea loc miercuri și o convorbire a prim-ministrului Irlandei de Nord, Arlene Foster, și a adjunctei ei, Michelle O'Neill, cu vicepreședinta americană Kamala Harris. Celor trei lidere li s-ar putea alătura pentru scurt timp și președintele Joe Biden.

Atât pentru Martin, cât și pentru Biden, miercuri este prima zi de St.Patrick de la preluarea mandatelor.

Tradiționalul bol cu trifoi - simbol al Irlandei - îi va fi oferit președintelui american tot online.

Joe Biden se referă adesea cu mândrie la originile sale irlandeze. Arborele său genealogic a fost trasat până în Ballina, în comitatul Mayo, și în peninsula Cooley din comitatul Louth (estul Irlandei).

Martin anticipează că dialogul cu președintele SUA se va referi printre altele la Brexit și la criza provocată de coronavirus, inclusiv la problemele Irlandei în achiziționarea de vaccinuri.

Săptămâna aceasta, Biden a afirmat că Statele Unite discută cu mai multe țări despre orice surplusuri de vaccin anti-COVID-19 eventual disponibile.

"Cred că aspectul fundamental al întâlnirii de mâine este să întărim și să adâncim și mai mult relațiile bilaterale între Irlanda și Statele Unite", a declarat marți premierul. Programul său va începe cu întâlniri virtuale cu președinta Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, și cu vicepreședinta Statelor Unite. Programul online include un prânz oferit de Pelosi și un eveniment în memoria lui John Hume, lider al Partidului Social Democrat și Laburist nord-irlandez, decedat anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău