În lipsa finanțărilor externe, Guvernarea nu are nicio șansă să supraviețuiască (Ziarul Național)

  • 04 Februarie 2016 12:12
În lipsa finanțărilor externe, Guvernarea nu are nicio șansă să supraviețuiască (Ziarul Național)

Revista presei din 4 februarie 2016

Victor Ciobanu amintește în Ziarul Național că astăzi trebuie să apară rezoluția Forumului Civic care a avut loc vinerea trecută. Au mai fost cerințe înaintate și ce folos, dacă niciuna (!) nu a fost executată. Dar acum situația s-a schimbat, subliază autorul. Și cea internă, și cea externă. Guvernarea e constrânsă de circumstanțe. În lipsa finanțărilor externe, nu are nicio șansă să supraviețuiască mult timp. Prima tranșă de $ 60 de milioane, promisă de România, va ajunge în R. Moldova. Dar e condiționată și ea.

Cabinetul de miniștri condus de către Pavel Filip se află într-o situație cel puțin ingrată, dacă nu chiar dificilă și alarmantă, observă Adevărul. Provocările la care este supus nu se limitează doar la presiunea străzii, ci însumează atât restanțele fostelor guverne, cât și așteptările sau condiționările partenerilor externi. Altfel spus, actualul executiv este condamnat să fie eficient sau nu va mai fi deloc, în foarte scurt timp. Actualul cabinet de miniștri trebuie să facă într-o lună cât n-au reușit precedentele guverne în 5 ani, conchide Adevărul.

Ziarul de Gardă publică  astăzi un articol despre cât de greu este să obții o auto­ri­za­ție în Chi­și­nău și cum pro­fită inter­me­di­a­rii de biro­cra­ția exce­sivă. Aceștia pro­mit, con­tra câtorva mii de lei, obți­ne­rea unei ast­fel de auto­ri­za­ții în maxi­mum o lună de zile, prac­tic fără impli­ca­rea per­soa­nei.

ZDG relatează astăzi  cum Minis­te­rul Jus­ti­ției va recu­pera 2 mili­oane de lei de la 34 de jus­ti­ția­bili, res­pon­sa­bili de fap­tul că în ulti­mii ani, Mol­dova a pier­dut 11 dosare la CEDO, dar și cum vor plăti un jude­că­tor și doi pro­cu­rori din rai­oane 20 de mii de euro Minis­te­ru­lui Jus­ti­ției, după ce nu au inves­ti­gat efi­cient un acci­dent rutier, sol­dat cu dece­sul unui băr­bat.

Aceeași publicație scrie cum a ges­tio­nat Par­la­men­tul buge­tul său de 114 mln de lei în 2015 și unde au fost inves­tiți cei mai mulți bani. În edi­ția tipă­rită aflați de ce este ter­gi­ver­sat Recen­sămân­tul și de câte mili­oane mai are nevoie Biroul Națio­nal de Sta­ti­sitcă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău