În legea bugetului trebuie prevăzute fonduri pentru susținerea grupurilor vulnerabile, apel

  • 07 Decembrie 2020 14:42
În legea bugetului trebuie prevăzute fonduri pentru susținerea grupurilor vulnerabile, apel

În bugetul de stat pentru anul viitor trebuie să se regăsească o nouă linie de finanțare a necesităților sistemului de învățământ pe timp de pandemie. E nevoie să fie asigurați cu tehnică de calcul și acces la internet profesorii și elevii, în special cei din familii defavorizate. Autoritățile, de asemenea, trebuie să sporească resursele financiare alocate pentru extinderea infrastructurii de creșe și grădinițe. În contextul pandemiei, este imperios să fie sporite resursele destinate asigurării accesului copiilor din grădinițe și școli la apă potabilă sigură și la condiții igienice optime. Solicitările se regăsesc într-un apel public, lansat de reprezentanții platformelor organizaților societății civile, active în promovarea drepturilor grupurilor vulnerabile.

Într-o conferință de presă la IPN, directoarea executivă a Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, Galina Climov, a menționat că s-a constatat că copiii cu dizabilități, familiile acestora, nu au beneficiat de servicii educaționale pe timp de pandemie. Și aceasta pentru că nu dispun de echipamentul necesar și nu au cu ce să achite serviciile de internet pentru a accesa serviciile educaționale. „Noi solicităm alocarea fondurilor necesare pentru asigurarea accesului copiilor cu dizabilități la serviciile educaționale online”, a menționat , reprezentanta platformei organizațiilor active pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Roman Banari, secretar general al Consiliul Național al Tineretului, a spus că învățământul și calitatea lui au fost foarte afectate de pandemia COVID-19. Pe lângă asigurarea cu tehnică de calcul a profesorilor și elevilor, statul trebuie să subvenționeze pachete de internet și alte utilități. Și aceste măsuri ar facilita accesul la procesul educațional la distanță. Or, foarte mulți copii nu au astăzi acces la învățământ de calitate. De asemenea, sunt familii cu mai mulți copii, dar au un singur calculator în casă. „Conform datelor Ministerului Educației, în anul 2020 erau înregistrați 28 957 de elevi care nu au tehnică de calcul și 2 958 de profesori. Este o cifră impunătoare, și dacă îi adăugăm și pe cei care sunt cu un calculator la doi-trei copii, cifra va fi mai considerabilă”, a notat Roman Banari.

O altă solicitare a organizațiilor ține de menținerea în bugetul pentru 2021 a componentei de tineret la nivelul anului precedent – 20 de milioane. În documentul votat în primă lectură, suma este micșorată la 16 milioane de lei. Prin comparație, pentru Arena  Chișinău se investesc 68 de milioane de lei. „Arena Chișinău pe perioada de pandemie, probabil, nici nu o să fie utilizată și întrebarea este: Care este raționamentul investițiilor în această rețea și câți tineri din întreaga Moldova o să aibă acces la această rețea, atât pe timp de pandemie, cât și în afara pandemiei?”, a notat Roman Banari.

Apelul public este adresat Parlamentului și comisiilor parlamentare. Acesta conține recomandări cu privire la asigurarea finanțării pentru persoanele cu dezabilități, persoanele vârstnice, dar și persoanele de etnie romă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău