În implementarea reformei Poliției rămân multe restanțe, Promo-LEX

  • 17 Decembrie 2019 14:11
În implementarea reformei Poliției rămân multe restanțe, Promo-LEX

Gradul de realizare a Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020 are, la finele primului semestru al anului curent, aceiași indicatori ca și în perioada de monitorizare precedentă, finele anului 2018. 15 subacțiuni restante din perioadele anterioare și analizate în prezentul raport rămân a fi calificate ca fiind nerealizate.

Pavel Postica, director de programe la Asociația Promo-Lex, a declarat că acesta este al doilea raport al monitorizării civice a reformei Poliției în Republica Moldova. Documentul este un raport semestrial și cuprinde perioada de monitorizare 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

„Autoritățile, în special Inspectoratul General al Poliției și Ministerul Afacerilor Interne, ar trebui să pună un accent poate mai pronunțat anume pe restanțe, pentru înlăturarea acestora, deoarece majoritatea dintre ele se referă la crearea unui cadru normativ corespunzător. Va fi dificilă punerea în aplicare pe viitor a altor acțiuni care țin strict de acest cadrul normativ, care, cu regret, nu este perfect încă”, a notat Pavel Postica.

Potrivit lui, faptul că există restanțe nu înseamnă că nu s-a făcut nimic în prima jumătate a anului. Progresele vor fi prezentate în următorul raport, care va fi unul anual. De asemenea, Pavel Postica a remarcat deschiderea din partea reprezentaților poliției pentru desfășurarea interviurilor cu monitorii Promo-LEX. Aceștia au oferit răspunsuri prompte la întrebările formulate.

Mihaela Duca, analistă în cadrul Promo-LEX, a menționat că interviurile realizate în perioada de monitorizare arată necesitatea perfecționării aplicației privind registrul electronic de evidență a armelor. Cel puțin 23 din 37 de persoane intervievate (62%) au declarat că perfecționarea aplicației este necesară deoarece aplicația actuală nu corespunde cerințelor sau este depășită. Un alt aspect ține de necesitatea de stabilire clară a competențelor ofițerilor de sector. 18 din 42 de persoane intervievate în cadrul inspectoratelor de poliție (44%), precum și cinci din 14 responsabili intervievați în cadrul inspectoratelor de poliție (36%) consideră că competențele ofițerilor de sector nu sunt stabilite în mod clar.

Monitorizarea a vizat și reorganizarea Inspectoratului Național de Patrulare și noua organigramă a instituției. Opt din 42 de persoane intervievate din conducerea inspectoratelor de poliție (19%) au menționat că nu cunosc despre inițiativa de reorganizare a INP.

Raportul a fost realizat în cadrul Proiectului „Monitorizarea civică a reformei poliției în Republica Moldova”, fiind finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Asociația Promo-LEX.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău