În Guvernul Recean trebuie să existe mai multă disciplină și unitate în acțiuni, opinii

  • 17 Februarie 2023 08:17
În Guvernul Recean trebuie să existe mai multă disciplină și unitate în acțiuni, opinii

Premierul Dorin Recean trebuie să dea dovadă de fermitate în acțiuni și să asigure disciplina în instituțiile guvernamentale. De asemenea, noul Guvern trebuie să acționeze prompt în implementarea reformelor care să apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană. Opiniile aparțin fostului deputat Iurie Reniță și comentatorului politic, Ion Tăbîrță. De asemenea, reprezentanții majorității parlamentare spun că Guvernul Recean are menirea de a oferi țării stabilitate și securitate, în contextul războiului din Ucraina, notează IPN.

Reprezentanții guvernării spun că premierul Dorin Recean și echipa guvernamentală vor cere partenerilor de dezvoltare sprijin pentru consolidarea capacităților de apărare. Sistemul de securitate este prioritatea de bază a noului Guvern, iar Dorin Recean are capacitățile necesare pentru a asigura securitatea țării, spun deputații PAS.

„Profilul premierului Dorin Recean este al unui profesionist în domeniul de securitate, a fost ministru al Afacerilor Interne, a activat în acest domeniu. Republica Moldova are nevoie de politici care ne-ar oferi securitate, în primul rând fiind vorba de interacțiuni cu partenerii externi pentru consolidarea securității țării. Pentru că pe parcursul a 30 de ani, în Republica Moldova nu s-a vorbit despre securitate, chiar dacă avem o regiune separatistă și armata a 14-a care staționează ilegal”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

„Aș vrea să cred că noul Guvern va oferi mai multă siguranță și securitate cetățenilor pentru că ne aflăm acum într-o situație complicată de securitate regională și europeană. În Guvern trebuie să existe o voce unică și integrare europeană efectivă, nu declarativă”, a spus ex-deputatul Iurie Reniță.

În același context, comentatorul politic, Ion Tăbîrță, spune că pentru a oferi încredere și siguranță cetățenilor, Guvernul Recean trebuie să acționeze cu fermitate și să ofere țării o viziune de dezvoltare pe termen lung. Potrivit expertului politic, pe lângă securitate, noul Executiv trebuie să le asigure cetățenilor ridicarea nivelului de trai.

„De la noul Guvern se așteaptă să se dea un suflu nou reformelor. Să vină cu o creștere economică. Guvernul Gavrilița, mai degrabă, a acționat în regim de pompier, a făcut față crizelor, dar n-a avut viziune de dezvoltare. Dacă dorim să avem un parcurs european, este nevoie de viziune de dezvoltare. Pe lângă securitate și creșterea funcționalității instituționale, creșterea economică cred că va fi o prioritate pentru noul Guvern. Contează ca actualul Guvern să dea dovadă de unitate, să aibă o viziune comună și mai multă disciplină. În Guvernul Gavrilița se crea impresia că unele ministere acționează independent”, a spus comentatorul politic, Ion Tăbîrță.

Ieri, Parlamentul a oferit vot de încredere programului de guvernare și echipei guvernamentale conduse de Dorin Recean. Principalele priorități ale programului de guvernare „Moldova prosperă, sigură, europeană” sunt dezvoltarea economică, securitatea statului, disciplină în instituții și ordine în țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău