În Groenlanda, calota glaciară se topește iremediabil, avertizează oamenii de știință

  • 17 August 2020 20:06
În Groenlanda, calota glaciară se topește iremediabil, avertizează oamenii de știință

În Groenlanda, topirea calotei glaciare este iremediabilă, potrivit oamenilor de știință care susțin că va continua să se micșoreze ''chiar dacă încălzirea climatică s-ar opri astăzi'', întrucât căderile de zăpadă nu compensează pierderile de gheață, informează AFP luni, preluat de Agerpres.

''Ghețarii din Groenlanda au ajuns într-o oarecare măsură la un punct fără întoarcere, când căderile de zăpadă care regenerează calota glaciară în fiecare an nu mai pot contrabalansa gheața care se scurge din ghețari în ocean'', a explicat într-un comunicat Universitatea din Ohio, unde activează autorii acestui studiu publicat în revista Nature Communications Earth and Environment, pe 13 august.

Schimbările climatice reprezintă o povară mare asupra ghețarilor, iar topirea calotei glaciare amenință zeci de milioane de persoane de pe tot globul.

În anii 1980 și '90, calota glaciară a pierdut circa 450 de gigatone (aproximativ 450 de miliarde de tone) în fiecare an, înlocuită de căderile de zăpadă, au arătat oamenii de știință după ce au analizat date de aproximativ 40 de ani.

Începând cu anii 2000, topirea s-a accelerat, ajungând la 500 de gigatone, fără să mai fie compensată de căderile de zăpadă.

''Calota glaciară din Groenlanda pierde din masa sa într-un ritm accelerat în secolul al XXI-lea, ceea ce este de fapt cel mai important factor care contribuie la ridicarea nivelului mării'', subliniază studiul.

Cu toate acestea, dacă topirea ghețarilor din Groenlanda asociată schimbărilor climatice este extrem de preocupantă, alți membri ai comunității științifice estimează că este prematur să se vorbească de un punct fără întoarcere.

''Nu știm cât de mult vor crește concentrațiile de gaze cu efect de seră'', a explicat pentru AFP Ruth Mottram, climatolog în cadrul Institutului danez de meteorologie (DMI).

Rezultatele publicate în revista Nature arată că, ''în situația în care stabilizăm temperaturile (și emisiile de gaze cu efect de seră) la nivelul actual, calota glaciară va continua să se topească, dar doar până ce dimensiunile sale vor fi din nou în echilibru cu climatul'', a indicat aceasta.

Potrivit unui alt studiu realizat recent de Universitatea Lincoln (Regatul Unit), topirea ghețarilor din Groenlanda ar contribui cu o valoare de 10 până la 12 centimetri la creșterea nivelului apelor până în 2100.

Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC) a estimat în 2013 că nivelul apelor mărilor va crește cu 60 de centimetri până la sfârșitul secolului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău