În Georgia ar putea fi interzis avortul din 2020

  • 13 Mai 2019 12:31
În Georgia ar putea fi interzis avortul din 2020

Guvernatorul din Georgia a semnat marți o lege care le interzice femeilor din acest stat conservator situat în sudul Statelor Unite să avorteze din momentul în care se aud bătăile inimii fetusului, relatează AFP, citată de news.ro și Digi24.

Textul reprezintă, în opinia criticilor săi, interzicerea de facto a avorturilor, odată ce inima poate fi auzită din a șasea săptămână de sarcină, când numeroase femei nu sunt conștiente de faptul că sunt însărcinate.

Guvernatorul republican Brian Kemp a semnat textul - unul dintre cele mai restrictive din țară - în pofida unor amenințări cu boicotul ale unor staruri de la Hollywood. Cea mai gravă consecință a legii este că femeile care apelează la această procedură pot fi condamnate la închisoare pe viață sau condamnate la moarte.

Zeci de actori - între care Ben Stiller, Alec Baldwin și Alyssa Milano - au anunțat într-un e-mail că nu vor mai putea să muncească „cu conștiița împăcată”, în Georgia, o destinație populară pentru filmări, în cazul în care legea este promulgată.

„Noi îi apărăm pe cei nevinovați, vulnerabili, pe cei care nu pot vorbi pentru ei înșiși”, le-a replicat guvernatorul, punându-și semnătura pe text, care urmează să intre în vigoare în ianuarie 2020 și care prevede excepții în caz de viol, incest sau de pericol la adresa vieții mamei.

timp cât foetusul nu este viabil.

Texte similare adoptate în Kentucky și Mississippi au fost blocate de tribunale și este probabil ca legea din Georgia să aibă aceeași soartă.

Puternica organizație de apărare a drepturilor civice ACLU a anunțat că va sesiza rapid justiția.

În cazul în care judecători federali blochează textul, Georgia urmează să facă apel, în speranța de a ajunge până la Curtea Supremă și de a o convinge să revină asupra hotărârii sale din 1973.

Această strategie, care nu este nouă, a fost reluată viguros de la instalarea la cea mai înaltă jurisdicție americană a doi magistrați nominalizați de către Donald Trump, care au ancorat instituția în tabăra conservatoare.

Institutul Guttmacher, care apără dreptul de a dipune de propriul corp, a înregistrat peste 300 de măsuri care restrâng avortul, adoptate de la începutul anului, în 28 de state americane.

Ohio, Missouri și Tennessee sunt, la fel ca Georgia, pe cale să adopte legi așa-zise ale „bătăii inimii”.

Legiuitorii din Alabama vor să le interzică medicilor să realizeze avorturi sub amenințarea pedepsei cu închisoarea.

Sursa:Digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău