În Franța și Belgia începe școala, deși există încă probleme și incertitudini

  • 01 Septembrie 2020 12:28
În Franța și Belgia începe școala, deși există încă probleme și incertitudini

În majoritatea țărilor europene, anul școlar începe în septembrie; copiii și adolescenții au scăpat mai repede de izolare și s-au reîntâlnit cu colegii în Germania, Irlanda de Nord și Scoția încă din august, iar luna aceasta primii care vor intra din nou în clase vor fi elevii francezi și belgieni, relatează AFP.

Prima zi de școală în Franța și Belgia este marți, însă școlile nu mai sunt ca înainte de epidemia de coronavirus. Ca și în Grecia, Serbia sau Bosnia-Herțegovina, clasele au mai puțini copii, măștile sunt obligatorii pentru cei mai mari de 11-12 ani, iar orele sunt mai scurte. Autoritățile încearcă astfel să împiedice formarea unor focare de epidemie în instituțiile de învățământ.

În Franța sunt 12,4 milioane de elevi. Profesorii îi așteaptă purtând la rândul lor măști de protecție. Copiii nu vor scăpa de acestea nici în pauze sau în timpul activităților în aer liber. În schimb, în recreații și în spațiile închise nu va mai fi obligatorie distanțarea.

Ministrul francez al educației, Jean-Michel Blanquer, consideră că noul protocol sanitar este 'simplu și clar', dar unele cadre didactice susțin că mai există încă semne de întrebare privind organizarea cantinelor sau a orelor de recreere. În unele țări, cum ar fi Grecia, unde școala începe lunea viitoare, elevii vor ieși în pauze pe rând, astfel încât să nu se aglomereze curțile.

Un alt motiv de îngrijorare este modul în care se vor readapta la universul școlar copiii care s-au desprins complet de acesta în perioada de izolare. Ca și în Franța, după două luni de restricții, din martie până în mai, în Belgia și în alte țări s-au întors în clase numai cei de la nivelurile considerate prioritare.

Belgia a menținut data de 1 septembrie pentru începutul anului școlar. Șefa guvernului, Sophie Wilmes, a apreciat că reluarea unei vieți școlare 'normale sau cât mai normale posibil' este esențială pentru copii. De aceeași părere este și guvernul britanic: săptămâna aceasta începe școala și în Anglia și Țara Galilor.

În rândul celor 11,5 milioane de belgieni, rata mortalității asociate COVID-19 este printre cele mai ridicate dn lume. Până la 1 octombrie, se va menține obligația de a limita contactele apropiate - la distanță sub 1,5 m fără mască - din afara familiei la cinci persoane.

În Spania, școlile își deschid porțile eșalonat, în perioada 4-15 septembrie, iar portul măștii va fi obligatoriu în permanență de la vârsta de șase ani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău