În fața catastrofelor climatice, Australia deschide primul refugiu destinat ornitorincilor

  • 04 Martie 2021 16:10
În fața catastrofelor climatice, Australia deschide primul refugiu destinat ornitorincilor

Australia intenționează să deschidă primul refugiu din lume destinat ornitorincilor pentru a salva de la dispariție această specie endemică, ale cărei habitate sunt amenințate de incendiile forestiere și de seceta provocate de schimbările climatice, informează AFP.

Recent, Grădina Zoologică Taronga a anunțat construirea unui refugiu dedicat ornitorincilor în orașul Dubbo, la nord-vest de Sydney.

La producerea unui dezastru, acest centru va oferi îngrijire de urgență acestor mamifere semi-acvatice cu caracteristici unice.

Capabil să găzduiască până la 65 de ornitorinci, refugiul va servi și drept centru de cercetare pentru studierea modului în care se reproduce acest mamifer rar, care depune ouă, în condițiile în care este cunoscut că acesta se reproduce cu greutate în captivitate.

Secetele prelungite și "vara neagră" din 2019-2020, în timpul căreia incendiile forestiere au devastat habitatele de ornitorinc, au determinat lansarea acestui proiect, a declarat Phoebe Meagher, specialistă în conservarea faunei sălbatice la Taronga.

"Am fost copleșiți de apeluri telefonice și mesaje care ne cereau să venim să salvăm ornitorincii", a povestit ea pentru AFP.

"Statul New South Wales a fost puternic lovit de secetă și de incendii forestiere, iar ornitorincii nu mai aveau unde să se ducă", a completat experta.

Potrivit oamenilor de știință, circa trei miliarde de animale ar fi murit în urma incendiilor amintite. Ornitorincii erau însă în pericol chiar și înainte de această perioadă.

Un studiu din ianuarie 2020 aprecia că populația de ornitorinci a scăzut cu 50% de la colonizarea europeană a Australiei cu puțin peste două secole în urmă.

Un studiu anterior, publicat în noiembrie 2018, estima scăderea în aceeași perioadă la 30%, la o populație de 200.000 de exemplare în prezent.

Grădina Zoologică Taronga a reușit să salveze șapte exemplare și apoi să le elibereze înapoi în sălbăticie și speră că noul proiect va permite salvări la scară mai mare pe viitor.

"Îi vom păstra atât timp cât condițiile lor o impun ... îi putem ține chiar ani, dacă este necesar", a explicat Phoebe Meagher.

Refugiul, care va servi și drept centru de reabilitare acvatică, urmează să fie deschis în 2022.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău