În EXCLUSIVITATE! Mariupol: războiul din spatele casei (FOTO/MĂRTURII)
-
06 Iulie 2016 10:15
Pe parcursul celor 25 de ani de la destrămarea URSS-ului, spațiul ex-sovietic a devenit scena unor mai multor războaie separatiste – Karabah, Transnistria, Abhazia, Osetia.
Ultimul din această serie este războiul din Ucraina care a început cu ocuparea Crimeii de către Rusia și a continuat în Donbas, adică în regiunile Donețk și Luhansk din estul acestei țări. Printre zonele cele mai fierbinți ale războiului din Donbas se numără și orașul Mariupol, unul din centrele rezistenței ucrainene.
Orașul Mariupol ne întâmpină cu un număr impunător de militari înarmați și cu mai multe puncte de control.
Un grup de militari care patrulează Gara Mariupol, din apropierea plajei de pe malul Mării Azov, surprins cu telefonul, prin deschizătura ușii unui chioșc din stația de autobuz.
Mariupolul, cu o populație de aproximativ jumătate de milion de oameni, este un port strategic la Marea Azov și un important centru industrial. Linia frontului dintre trupele ucrainene și separatiștii proruși trece acum la aproximativ 30 de kilometri de oraș.
Altădată, luptele se dădeau în imediata apropiere a Mariupolului, iar mai multe clădiri din localitate au fost distruse de bombardamentele rebelilor proruși.
Clădirea fostei Miliții (în prezent Poliției) din Mariupol, grav afectată de bombardamentele din 2014, unde ar fi ars de vii zeci de milițieni ucraineni.
Maxim Kuțiuk, persoana mea de contact în Mariupol, care lucrează pentru o organizație umanitară în oraș, s-a oferit să îmi prezinte câteva dintre cele mai afectate clădiri, printre care și sediul Consiliului orășenesc din Mariupol.
”Mariupol este Ucraina”. Acest mesaj, alături de drapelul național al Ucrainei, acoperă în prezent urmele bombardamentelor de pe fațada clădirii în care a activat cândva Consiliul orășenesc.
”Oamenii s-au obișnuit să trăiască aici în condiții de război. Acum câțiva ani, când undeva în Ucraina o persoană era ucisă, toată lumea discuta acel caz. Astăzi când se raportează câte 10, 20, 50 sau o sută de morți, ucrainenii par deja obișnuiți cu acest fapt. Este îngrozitor”, mărturisește Maxim.
O serie de bombardamente puternice au avut loc în Mariupol și în ianuarie 2015, care au lăsat în amintirea localnicilor, în special celor din raionul de vest al orașului, răni adânci.
Fragmente de corpuri umane, rupte în bucăți de suflul exploziilor, zeci de familii decedate în propriile apartamente în urma atacurilor cu rachete – sunt imagini pe care mulți dintre locuitorii orașului nu le vor uita niciodată. Printre aceștia și Ira Ostapenco, vânzătoare la un magazin din acest raionul bombardat. Cei doi copii ai săi, adolescenți, care se aflau acasă în acel moment, au rămas nevătămați, numai datporită faptului că racheta care a lovit blocul în care locuiește, nu a explodat. Cioburi de sticlă de la geamurile sparte au fost pulverizate în tot apartamentul.
”Oamenii au obosit foarte mult de toate aceste lucruri, și fiecare mamă fiecare părinte își dorește ca toate aceste lucruri să înceteze odată. Chiar acum se împușcă cu artilerie grea, auzi? Uite auzi cu urechile tale? Sunt de la o depărtare de vreo 17-20 de kilometri. Acum două zile exploziile s-au auzit foarte aproape.”
Imaginea evenimentelor tragice din ianuarie 2015 revine în amintirea locuitorilor din acest colț al orașului Mariupol, odată cu venirea serii. Și asta pentru că zilnic, de la 15, 20 de kilometri se aud când mai slab când mai puternic, sunetele exploziilor.
Marea Azov. Plaja din Mariupol, într-o după amiază de duminică. În pofida stării generale de frică și incertitudine ce planează asupra întregii populații, locuitorii orașului Mariupol continuă să se bucure de viață.
Reportajul complet cu mărturiile video și audio de la Mariupol, va putea fi urmărit pe site-ul Radio Chisinau, luni 11 iulie.