În Europa, secretarul american al apărării cere eforturi mai mari pentru a contracara China și Rusia

  • 06 Septembrie 2019 14:38
În Europa, secretarul american al apărării cere eforturi mai mari pentru a contracara China și Rusia

Secretarul american al apărării, Mark Esper, va cere în cadrul unui discurs pe care îl va rosti vineri la think-tank-ul Royal United Services Institute din Londra o mai mare atenție la nivel european în abordarea a ceea ce el a numit o creștere a amenințărilor de securitate și economice din partea Chinei și Rusiei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Anul trecut, armata americană a plasat combaterea Chinei și Rusiei în centrul unei noi strategii de apărare națională, cel mai recent semn al schimbării priorităților după mai bine de un deceniu și jumătate de concentrare asupra luptei împotriva militanților islamiști.

''Este din ce în ce mai clar că Rusia și China intenționează să perturbe ordinea internațională obținând un (drept de) veto asupra deciziilor economice, diplomatice și de securitate ale altor state'', va afirma Esper în discursul pe care îl va rosti la think tank-ul britanic.

''Statele Unite se confruntă cu această provocare, dar dacă trebuie să păstrăm lumea pe care toți am creat-o împreună prin decenii de sacrificii comune, trebuie să facem cu toții tot ce se poate'', a subliniat responsabilul american, adăugând că ambele țări își cresc capabilitățile în spațiu și în domeniul cibernetic.

Există un număr tot mai mare de puncte de disensiune în relația SUA-China, care includ un război comercial ce ia amploare, sancțiuni americane asupra armatei chineze și relația SUA cu Taiwanul, pe care Beijingul o consideră provincia sa, notează Reuters.

În remarcile sale, Esper a descris o serie de preocupări cu privire la China, de la modul în care își folosește puterea economică și până la furtul de tehnologie. El a făcut de asemenea referire la situația din Hong Kong, unde au fost înregistrate proteste violente împotriva guvernului local în legătură cu un proiect de lege privind extrădarea către China continentală.

''Cu toții vedem ce se întâmplă celor care continuă să vorbească deschis împotriva influenței (Partidului Comunist Chinez) în Hong Kong'', a menționat Esper. ''Am fost acolo la retrocedare în 1997, când s-a afirmat principiul 'o țară, două sisteme'. V-aș întreba: dat fiind ce vedem astăzi în Hong Kong, a respectat China acele promisiuni?'', a întrebat el.

De asemenea, Esper a evidențiat riscurile pe care le prezintă Rusia, de la o potențială incursiune într-o țară vecină și până la acțiunile sale în Siria.

Comentariile secretarului american al apărării survin în contextul în care președintele Donald Trump și-a atras recent dezaprobarea unor state aliate după ce a cerut ca Rusia să fie readmisă în Grupul celor șapte state puternic industrializate (G7).

''Pe scurt, politica externă a Rusiei continuă să nu respecte normele internaționale'', a explicat Esper.

Există îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la faptul că Rusia și Statele Unite se îndreaptă spre o cursă a înarmării după ce Washingtonul s-a retras din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) luna trecută, acuzând Rusia că a încălcat acest tratat, acuzații negate de Moscova.

Esper a apreciat de asemenea că Iranul pare a se îndrepta spre momentul în care ar putea avea loc discuții, la câteva zile după președintele SUA Donald Trump nu a exclus posibilitatea unei întâlniri cu Rouhani în cadrul viitoarei Adunări Generale a ONU la New York.

''Se pare că, în unele moduri, Iranul se apropie de acel moment în care am putea avea discuții și sperăm că va acționa în acest mod'', a spus Esper la Royal United Services Institute din Londra.

Fricțiunea dintre cele două țări a crescut după ce Trump a decis anul trecut retragerea SUA din acordul internațional din 2015 în baza căruia Iranul a fost de acord să reducă programul său atomic în schimbul ridicării unor sancțiuni economice.

Iranul a anunțat că va relua de vineri dezvoltarea centrifugelor pentru îmbogățirea uraniului, care ar putea produce material fisionabil pentru centrale atomice sau pentru arme nucleare. Iranienii susțin că nu au în vedere opțiunea militară, însă ar fi o nouă etapă în nerespectarea acordului cu puterile internaționale, care restricționa programul nuclear iranian. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
3,85
Cer fragmentat
Umiditate:69 %
Vint:8,23 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău