În Elveția a apărut "militarul de canapea". Mii de recruți își încep instrucția de acasă

  • 17 Ianuarie 2021 12:40
În Elveția a apărut

Pentru a diminua riscul de propagare a COVID-19 în cazărmile sale, armata elvețiană a decis ca mai multe mii dintre recruții săi să-și înceapă serviciul militar la domiciliu, potrivit AFP, scrie Digi24.ro

În aceste vremuri de pandemie "este soluția ideală care se impune", a declarat Daniel Reist, purtător de cuvânt al armatei elvețiene.

Considerată unul dintre stâlpii de susținere ai națiunii, armata elvețiană este organizată ca o miliție: încadrați de câteva mii de profesioniști, recruții trebuie să efectueze un serviciu militar de minimum patru luni, înainte de a fi chemați în fiecare an să participe la perioade de câte trei săptămâni de antrenament.

În acest an, circa 15.000 de tineri elvețieni și elvețience urmează să-și efectueze serviciul militar, numit și "școală de recrutare"

Dar în cazul sosirii masive printre acești tineri a unor contaminați de COVID-19, armata se teme că nu va avea capacitatea să se ocupe de ei.

Intrarea fizică în școala recruților se face deci "eșalonat cu scopul de a se asigura ca fiecare recrut al cărui test la COVID-19 este pozitiv să fie îngrijit în mod optim și ca măsuri de izolare și carantină adecvate să poată fi aplicate", explică Departamentul federal al apărării într-un comunicat.

Un prim grup cuprinzând în special "recruți sanitari", a căror mobilizare este considerată ca mai urgentă pentru a susține eventual trupele deja mobilizate pe lângă personalul civil în spitalele elvețiene, va intra în cazarmă de luni.

O treime dintre recruții din acest an face instrucție de acasă timp de trei săptămâni

Dar circa 5.000 din cei 15.000 de recruți din acest an își vor începe instrucția de acasă timp de trei săptămâni, înainte de a putea să intre la rândul lor în cazărmi. Un fel "teleserviciu militar" sau așa cum a titrat ironic cotidianul Le Temps din Lausanne "Apariția militarului de canapea".

"Ei au primit toți în această săptămână programul de învățământ, compus din module pe care trebuie să le efectueze acasă, ceea ce este o muncă teoretică, pe ecran", explică Reist.

Recruții vor trebui să studieze înainte de a îmbrăca uniforma militară cu adevărat funcționarea armei lor de serviciu, cursuri despre arme bacteriologice și chimice, regulamente militare și de protecție sanitară. "Îi lăsăm să aleagă când vor să-și facă lecțiile", subliniază Reist. "Plecăm de la principiul că fiecare care își face temele cu seriozitate are nevoie de șase de ore de telemuncă zilnic."

Printr-o aplicație specifică sunt de asemenea prevăzute "patru ore de antrenament sportiv săptămânal".

De notat că aceste trei săptămâni vor fi considerate ca fiind "în întregime considerate ca zile de serviciu militar" și deci "remunerate în cadrul soldei pe care o primește fiecare recrut în timpul școlarizării sale".

Inițiativa, privită cu ironie - "Pe când războiul de pe canapea?"

Inovația îi amuză pe unii - "Pe când războiul de pe canapea?" - glumește un internaut, reacționând astfel la un articol pe site-ul Matin.fr.

Alții consideră ideea un pic lejeră, ca Stefan Holenstein, președinte al Societății elvețiene a ofițerilor, citat în Le Temps:"Sunt de acord că trebuie făcute în prezent concesii neconvenționale, dar totuși sunt sceptic. Serviciul militar are un caracter practic și social care nu poate fi înlocuit prin învățământul prin internet".

El exprimă preocuparea pentru lipsa unui control exercitat asupra activităților de "teleserviciu militar".

"Nu ne putem juca de-a polițiștii cu 5.000 de persoane tinere", admite Reist, "dar este clar că există unele reguli" și "sistemul observă dacă cineva nu este vreodată acolo".

Viitoarele cadre ale acestor recruți, șefi de secție și de companie vor lua contact cu ei și o linie deschisă funcționează pentru a-i ajuta dacă va fi necesar, mai asigură purtătorul de cuvânt al armatei.

La sosirea lor în cazarmă după trei săptămâni de armată la domiciliu, recruții vor fi supuși unor testări ale cunoștințelor. "Cei care nu vor reuși nu vor mai avea permisii", a avertizat Reist.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău