În decembrie 2019, în Wuhan erau 13 tulpini ale virusului. Dezvăluirile unui expert din misiunea OMS demontează teoriile existente

  • 15 Februarie 2021 15:19
În decembrie 2019, în Wuhan erau 13 tulpini ale virusului. Dezvăluirile unui expert din misiunea OMS demontează teoriile existente

Echipa de experți OMS care a participat la misiunea din China pentru identificarea originii noului coronavirus a descoperit indicii că focarul din Wuhan din decembrie 2019 era mult mai mare decât se credea anterior și caută o modalitate urgentă de a avea acces la sute de mii de probe de sânge care nu au putut in examinate până acum, scrie Digi24.ro

Coordonatorul misiunii OMS, Peter Ben Embarek, a explicat într-un amplu interviu pentru CNN, că misiunea a găsit mai multe indicii ale răspândirii mai ample a virusului în 2019. În premieră, el a dezvăluit că în decembrie 2019, în Wuhan existau deja 13 tulpini ale virusului.

Virusul circula pe scară largă în Wuhan în decembrie, ceea ce reprezintă o nouă informație, a spus el.

Misiunea OMS - din care au făcut parte 17 experți ai OMS și 17 cercetători chinezi -  au extins analiza tipului de material genetic al probelor de virus prelevate de la cazurile timpurii de infectare. Asta le-a permis să examineze probe genetice parțiale, nu doar pe cele complete. Așa au putut pentru prima dată să extragă 13 secvențe genetice diferite de SARS-CoV-2 - toate din decembrie 2019. Comparând aceste rezultate cu datele despre pacienții din China din lunile anterioare, s-ar putea obține indicii importante despre existența și răspândirea epidemiei de dinainte de decembrie, consideră echipa OMS care speră să revină la Wuhan pentru analize suplimentare. Embarek a spus că unele din aceste cazuri provin din piețe, dar altele nu.

De altfel, echipa a vorbit cu primii pacienți raportați oficial de către autoritățile din China, printre care un bărbat de 40 de ani, infectat în 8 decembrie 2019, care nu a călătorit în afara țării și care lucra într-un birou.

Peter Ben Embarek a refuzat să tragă concluzii despre ce ar fi putut însemna cele 13 tulpini pentru istoria bolii înainte de decembrie.

Dar descoperirea a atât de multe variante posibile ale virusului ar putea sugera că acesta circulă de dinainte de decembrie 2019. Acest material genetic este probabil prima dovadă fizică apărută la nivel internațional pentru a susține o astfel de teorie.

Prof. Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney a declarat: "Deoarece există deja diversitate genetică în secvențele SARS-CoV-2 eșantionate de la Wuhan în decembrie 2019, este probabil ca virusul să fi circulat mai dinainte".

Holmes, care a studiat pe larg apariția virusului, a spus că aceste 13 secvențe ar putea indica răspândirea virusului o perioadă care nu e clară momentan înainte de focarul din decembrie din Wuhan: "Aceste date se potrivesc cu alte analize că virusul a apărut în rândul populației dinainte de decembrie 2019 și că a existat o perioadă de transmitere înainte de a fi detectat pentru prima dată în piața din Wuhan"

Embarek a dezvăluit și ale date noi obținute din anchetă, și anume că oamenii de știință chinezi au prezentat analize ale 92 de cazuri suspecte de COVID-19 din lunile octombrie și noiembrie 2019 - pacienți cu simptome similare COVID-19 și grav bolnavi. Echipa OMS a cerut testarea pentru anticorpi la COVID-19 a acestor pacienți. Doar 67 au fost de acord. Deși testele lor au ieșit negative, Embarek a susținut că ar fi necesare teste suplimentare deoarece nu este clar dacă anticorpii rămân în organism un an de zile.

Totuși, modul răspândirii acestor 92 de cazuri geografic, în provincia Hubei, și pe parcursul a două luni de zile, l-a intrigat pe expertul OMS, deoarece este vorba de răspândire pe zone reduse în toată regiunea Hubei unde se află Wuhan. Totuși nu este clar dacă aceste cazuri au fost de infecție cu coronavirus.

Embarek a declarat în interviul său pentru CNN că echipa sa speră să poată analiza probe de sânge care nu le-au fost accesibile în prima deplasare la Wuhan și anume probe de la donatori de sânge din ultimii doi ani. "Există circa 200.000 de probe care sunt acum securizate și care ar putea fi folosite pentru o nouă serie de studii. Ar fi fantastic dacă am putea să le examinăm".

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău