În curând, COVID-19 nu va fi mai periculos decât gripa sezonieră (OMS)

  • 17 Martie 2023 17:00
În curând, COVID-19 nu va fi mai periculos decât gripa sezonieră (OMS)

COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere, a afirmat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care speră să diminueze anual nivelul său de alertă maximală, informează Agerpres.

„Cred că vom ajunge la un punct când vom putea considera COVID-19 în același fel în care considerăm gripa sezonieră, adică o amenințate la adresa sănătății, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu perturbă societatea sau sisteme spitalicești'', a declarat șeful programelor de urgență din cadrul OMS, Michael Ryan, cu prilejul unei conferințe de presă.

Alături de acesta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este ''foarte satisfăcut să constate că, pentru prima dată, numărul săptămânal al deceselor semnalate în decursul ultimelor patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat în momentul când am utilizat pentru prima dată cuvântul ''pandemie'', în urmă cu trei ani''.

''Suntem cu siguranță într-o situație mult mai bună astăzi decât în orice alt moment al pandemiei'', a remarcat el.

S-a arătat de asemenea ''încrezător'' în ceea ce privește faptul că OMS ar putea diminua nivelul maximal ''anul acesta''.

OMS a decretat această ''urgență de sănătate publică de interes internațional'' pe 30 ianuarie 2020 - atunci când la nivel global se înregistrau mai puțin de 100 de cazuri și niciun deces în afara Chinei -, dar doar după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus a calificat situația drept pandemie, în martie 2020, omenirea a înțeles pe deplin gravitatea acestei amenințări sanitare.

''Am declarat urgență sanitară mondială pentru a determina țările să ia măsuri decisive, dar nu au făcut-o toate'', a amintit el vineri.

''Trei ani mai târziu, aproape șapte milioane de decese provocate de COVID-19 au fost semnalate, deși se știe că numărul deceselor asociate COVID-19 este mai ridicat'', a mai precizat el

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău