În Coreea de Nord apare un nou lider. Conflictul cu Coreea de Sud scoate la lumină ascensiunea acestuia (analiză CNN)

  • 20 Iunie 2020 10:50
În Coreea de Nord apare un nou lider. Conflictul cu Coreea de Sud scoate la lumină ascensiunea acestuia (analiză CNN)

Relațiile tensionate dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud scot la lumină ascensiunea la vârful puterii a lui Kim Yo Jong, sora mai mică a liderului nord coreean Kim Jong-un, scrie CNN, într-o analiză amplă a relațiilor de putere de la vârful regimului de la Phenian, potrivit DIGI24.ro.

Sursa citată scrie că, pe 31 mai, la ora 1 noaptea, „Luptătorii pentru o Coreea de Nord Liberă” s-au adunat pe partea de sud a graniței, în apropierea zonei demilitarizate care împarte peninsula coreeană în două.

Grupul de disidenți avea o singură misiune: să aducă informații despre lumea exterioară foștilor conaționali. Nord-coreenilor li se interzice consumul de informații care nu sunt aprobate de aparatul strict de cenzură și propagandă. 

Dezertorii, conduși de un bărbat care fusese vizat în trecut de un asasinat comandat din Coreea de Nord, au umplut 20 de baloane mari cu 500.000 de pliante, 500 de broșuri și 1.000 de carduri SD pline cu conținut care ar înfuria cu siguranță și cei mai buni consilieri ai lui Kim Jong-un. 

Apoi au lăsat baloanele să plutească pe cer, anticipând că pe măsură ce soarele va răsări, vântul le va împinge spre Coreea de Nord. Informațiile despre lumea exterioară sunt ca un virus în Coreea de Nord, ceva care se poate răspândi rapid și poate zdrobi o societate construită pe propagandă și minciuni.

„Ceea ce sperie cel mai mult Coreea de Nord este adevărul despre ei înșiși, adevărul despre regimul lor, adevărul despre lumea exterioară”, a spus Chun Yung-Woo, fost diplomat sud-coreean. Chun a condus delegația țării sale la cele șase discuții cu oficiali nord-coreeni, un efort multilateral pentru a convinge Coreea de Nord să renunțe la programul nuclear.

„Orice insultă împotriva familiei Kim este echivalent cu blasfemia și necesită un răspuns dur”, explică Chun.

Sora liderului nord-coreean a devenit personajul central al conflictul cu Coreea de Sud

Misiunea i-a revenit lui Kim Yo Jong, sora mai mică a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Kim a spus că pliantele reprezintă o încălcare directă a acordului la care s-a ajuns la Summitul inter-coreean din aprilie 2018. A fost summitul care a succedat vizita istorică a lui Kim Yo Jong în Coreea de Sud. În februarie 2018, Yo Jong a devenit primul membru al familiei sale care a pus piciorul în jumătatea de sud a Peninsulei, de la sfârșitul războiului coreean. 

În cadrul acordului din 2018, liderii celor două țări au convenit să înceteze „toate actele ostile și eliminarea mijloacelor lor, inclusiv difuzarea de mesaje sau distribuirea pliantelor” de-a lungul graniței comune.

Kim Yo Jong nu a făcut diferența între campaniile conduse de guvern și cele conduse de persoane private și distincția a fost considerată ca fiind irelevantă în Coreea de Nord. 

Kim a ordonat Coreei de Nord să întrerupă toate comunicările cu Coreea de Sud, inclusiv o linie directă menită să conecteze liderii celor două țări.

Ea a cerut guvernului sud-coreean să pedepsească disidenții, pe care i-a numit „trădători care au îndrăznit să rănească prestigiul absolut al conducătorului suprem care reprezintă țara noastră și marea sa demnitate”, potrivit unei declarații a agenției de presă nord-coreene.

Guvernul sud-coreean a declarat că a cerut poliției să investigheze cazul, însă ancheta ar putea stabili un precedent nedorit într-o democrație liberală, în care cetățenii se bucură de libertatea de exprimare.

Supărarea oficialilor din Coreea de Nord s-a văzut cu adevărat în momentul în care Kim Yo Jong a ordonat aruncarea în aer a biroului de legătură din orașul Kaesong.

Sora lui Kim Jong-un a dat ordin armatei să se pregătească. „Simt că este momentul să ne rupem de autoritățile sud-coreene. Gunoiul trebuie aruncat în coșul de gunoi”, a spus Kim Yo-Jong.

Care este rolul lui Kim Yo Jong în arhitectura de putere a regimului de la Phenian

Odată cu acest incident, experții cred că profilul ei este în creștere și că face parte dintr-o campanie mediatică a mass-mediei de stat din Coreea de Nord pentru a semnala că este pregătită pentru ceva.

Cu toate că există și alți membri ai familiei Kim încă în viață, Kim Yo Jong, Kim Jong-un și tatăl și bunicul lor sunt singurii lăudați în mass-media din Coreea de Nord ca membri ai ceea ce țara numește „linia sanguină Paektu”, o referire la munte mitic de la granița dintre Coreea de Nord și China.

Când Kim Yo Jong era doar un copil, tatăl ei ar fi spus unui diplomat rus că are o aptitudine pentru politică și i-a prezis un viitor strălucit. Istoria a dovedit că Kim Jong Il a avut dreptate, iar decizia de a arunca în aer biroul comun de legătură este foarte probabil să nu fie ultima dată când lumea aude de Kim Yo Jong.

Dar, în timp ce nord-coreenii aud tot mai des de Kim Yo Jong, par să îl vadă tot mai puțin pe Kim Jong-un.

Liderul nord-coreean a absentat în mod misterios pentru perioade lungi de timp și chiar s-a speculat că ar fi grav bolnav. Astfel, mulți sunt de părere că vizibilitate crescând a lui Kim Yo Jong are legătură cu starea de sănătate a liderului nord-coreean.

Însă, viitorul lui Kim Yo Jong pe termen lung este departe de a fi sigur. Coreea de Nord este o țară condusă de paranoia, așa că tot ceea ce face este învăluit în secret, inclusiv planurile de conducere.

Analiștii spun că a intra într-o luptă cu sud-coreenii este o modalitate excelentă de a stimula credințele stradale ale Coreei de Nord ca luptător dur. Alții cred că este propusă pentru a deveni mai mult decât un consilier nord-coreean, dar ocupă mai mult un rol de vicepreședinte: un jucător mare care se bucură de încrederea fratelui ei și poate ajuta la ușurarea volumului său de muncă.

Oricare ar fi viitorul lui Kim Yo Jong, politica de putere este un joc dinamic și periculos în Coreea de Nord, iar schimbări radicale se pot întâmpla peste noapte. Analiștii sunt de părere că orice fisură în relația cu fratele ei ar putea avea consecințe grave, așa cum s-a întâmplat și cu unchiul lor, Jang Song Thaek - care a fost executat pentru trădare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău