În contextul tensiunilor în creștere cu Rusia, Guvernul Suediei propune o creștere cu 40% a cheltuielilor pentru apărare

  • 16 Octombrie 2020 11:13
În contextul tensiunilor în creștere cu Rusia, Guvernul Suediei propune o creștere cu 40% a cheltuielilor pentru apărare

Suedia își va crește cheltuielile militare cu circa 40% în următorii 5 ani și își va dubla numărul recruților, a indicat joi guvernul de la Stockholm, care caută să consolideze capacitățile de apărare ale țării în contextul tensiunilor în creștere cu Rusia, transmite Reuters, citat de defenseromania.ro.

Suedia, care nu este membră a NATO, dar are relații strânse cu Alianța, și-a redus armata după sfârșitul Războiului Rece pentru a face economii, potrivit sursei citate

‘Avem o situație în care partea rusă este dispusă să folosească mijloace militare pentru a atinge obiective politice’, le-a declarat joi reporterilor ministrul apărării Peter Hultqvist. ‘Pe această bază, ne confruntăm cu o nouă situație geopolitică de securitate’, a menționat el.

Potrivit lui Hultqvist, noile planuri prevăd o majorare a bugetului militar cu 27,7 miliarde de coroane (3,1 miliarde de dolari) până în 2025.

Intensificarea activității Rusiei în regiunea Mării Baltice a determinat Suedia să intre într-un program accelerat de reînarmare, ce include achiziția de rachete Patriot din Statele Unite.

Suedia a protestat luna trecută pe lângă Moscova după ce două nave militare rusești au intrat în apele sale teritoriale fără permisiune, și a acuzat în mod repetat că avioane militare rusești zboară prea aproape de aparate ale sale și îi încalcă spațiul aerian.

Potrivit guvernului, bugetul armatei va crește treptat între 2021-2025 și va finanța o suplimentare a efectivelor militare de la 60.000 la circa 90.000 de membri, din care va face parte o nouă brigadă mecanizată cu artilerie modernizată.

Marina militară va primi încă un submarin, în plus față de cele patru actuale, flota de corvete va fi modernizată, iar infanteria și aviația vor fi dotate cu sisteme de armamente modernizate.

Totodată, numărul de recrutări va crește la 8.000 pe an până în 2025, față de 4.000 în 2019.

Suedia renunțase în 2010 la încorporare, dar a reintrodus în 2017 serviciul militar obligatoriu pentru un număr limitat de bărbați și femei.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău