În condițiile crizelor din regiune, Banca Națională a majorat de trei ori, de la începutul acestui an rata de bază. Octavian Armașu: BNM nu țintește un curs anume, țintește inflația
-
13 Aprilie 2022 10:37
În condițiile crizelor din regiune, Banca Națională a majorat de trei ori, de la începutul acestui an, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt – de la 8,50 până la 12,50 la sută anual. Aceasta a condus la scumpirea creditelor. Măsurile BNM au fost criticate de către unii experți. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a spus pentru Radio Chișinău că măsurile nu urmăresc neapărat menținerea unui leu puternic, ci diminuarea efectelor inflației, transmite Radio Chișinău.
În condițiile în care Rep. Moldova este una dintre țările cu cea mai mare inflație de pe continentul european, experții de la Chișinău au criticat măsurile aplicate de BNM. Acestea, în opinia lor, ar descuraja mediul de afaceri. Guvernatorul Băncii Naționale, Octavin Armașu, spune că, dimpotrivă, o inflație persistentă ar dăuna și mai mult economiei.
„Dacă inflația durează o perioadă lungă de timp, aceasta va fi o problemă și mai mare pentru restabilirea creșterii economice. O inflație mare ar putea fi cel mai mare obstacol ca investitorii și companiile să investească, să creeze noi locuri de muncă, să dezvolte afaceri. De aceea, în primul rând trebuie să stabilizăm inflația, după care lucrurile vor reveni la normal.”
Banca Națională a Moldovei, după cum a spus Octavian Armașu pentru Radio Chișinău, nu-și propune să mențină cu orice preț un leu puternic, ci să atenueze dezechilibrele.
„BNM nu țintește un curs anume. Noi avem un curs flotant, iar BNM țintește inflația. Încercăm să readucem inflația la țintă, în coridorul de inflație prestabilit. BNM intervine pe piața valutară pentru a preveni volatilitatea excesivă, care, la rândul ei, poate să aducă o inflație mai mare. De asta, intervențiile noastre vin ca să niveleze aceste șocuri.”
Ultimul raport asupra inflației al Băncii Naționale arată că, până la finele acestui an, nivelul inflației ar putea ajunge până la 21%. Banca Centrală spune că e vorba de o inflație de import, provocată de urmările pandemiei, scumpirile în lanț pe piețele externe și creșterea costurilor la resursele energetice.
Cele mai recente date ale Biroiului Național de Statistică arată că, în luna martie, rata inflației a trecut deja de 22%. Prețurile la produselor alimentare au crescut cu 27%, la mărfuri nealimentare – cu aproximativ 18 la sută, iar la servicii cu peste 21%.