În comunitatea romă procesul educațional online a dat faliment, raport de monitorizare

  • 16 Iulie 2020 15:01
În comunitatea romă procesul educațional online a dat faliment, raport de monitorizare

Educația la distanță în Republica Moldova „nu are sorți de izbândă” atât timp cât nu există condiții decente în casele elevilor. De această părere este Ion Duminică, membru al secretariatului Coaliției „Vocea Romilor”, care susține că rezultatele Raportului de Monitorizare pentru prima jumătate a anul 2020 pe domeniul Educație privind Planul Național de Susținere a Populației de Etnie Romă arată că majoritatea copiilor de etnie romă nu au un spațiu de locuit adecvat pentru a desfășura educația online.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN , Ion Duminică a menționat că în cinci localități preponderent populate de romi (satul Schinoasa, comuna Țibirica, satul Parcani, comuna Răciula, satul Ursari, raionul Călărași și în orașele Hâcești și Edineț), care au fost monitorizate la compartimentul educație, copiii de etnie romă au fost asigurați gratuit cu manuale școlare, dar ,,ceea ce a interesat Coaliția „Vocea Romilor”, în perioada pandemiei, 16 martie - 15 mai, este numărul copiilor de etnie romă beneficiari de ajutor material pentru procurarea echipamentelor didactice necesare pentru a desfășura procesul educațional la distanță”. „Din datele raporatate de Ministerul Educației, în procesul perioadei pandemice fiecare al zecelea copil din Republica Moldova nu a avut echipament necesar pentru a participat la acest proces care se numește educație la distanță, educație online”. ,,Ceea ce ține de comunitatea romă, acest proces a dat faliment mai ales în satul Schinoasa, unde am avut monitorizați 44 de copii de etnie romă care în această perioadă nu au avut echipamentul necesar, nu au beneficiat de ajutor material pentru a procura acest echipament pentru a desfășura educația la distanță”,  a spus Ion Duminică.

În satul Ursari, copii au fost abordați doar la telefonul fix. „Erau întrebați dacă au citit multe cărți, să citească mai departe! Asta nu este educație, citiți mai multe cărți!”, a spus Ion Duminică. Referindu-se la situația din orașul Edineț, acesta a precizat că din cei 500 de copii de vârsta 7-15 ani, doar 23 au fost încadrați în procesul educațional, iar ceilalți au fost copii hoinari.

„În majoritatea localităților în care noi am monitorizat principalele obiecte la care profesorii au putut desfășura cât de cât, parțial, această educație a fost limba română și matematica. Alte obiecte nu au putut să fie abordate și copii s-au jăluit că unui profesori nu au competențe digitale, n-au competențe de a desfășuara această educație. Educația în perioada pandemică a fost total abandonată printre comunitățile de romi, care sunt comunități vulnerabile”, a declarat Ion Duminică.

Elena Sîrbu, membră a secretariatului Coaliției „Vocea Romilor”, a declarat că, pentru pregătirea Raportului de Monitorizare pentru prima jumătate a anul 2020 pe domeniul Sănătate, informația pe care a solicitat-o de la instituțiile responsabile din cadrul administrației publice locale nu a fost concludentă. „Se raportează că informarea populației de etnie romă despre beneficiile înacadrării în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală are loc însă nu avem o cifră exactă, nu avem metodologiile care sunt folosite de către cadrele medicale”, a spus Elena Sîrbu

Referindu-se la situația romilor din satul Schinoasa, aceasta a precizat că medicul împreună cu mediatoarea comunitară a mers „din poartă în poartă” și a anunțat comunitatatea, copiii, tinerii, bătrânii să se conformeze recomandărilor OMS și Ministerul Sănătății. „Însă problema cea mai mare este că copiii nu au cu ce să-și spele mâinile, fiindcă în satul Schinoasa nu există apă potabilă, nu există sursa unei ape potabile. Oamenii sunt nevoiți să meargă cu căruța, cu transportul personal dacă este, să se ajute unul pe altul și să meargă în satele vecine sau în stațiile PECO unde să-și umple niște bidoane cu apă ca să le aducă acasă și să aibă cel puțin pentru cele mai stigente nevoi”, a menționat Elena Sîrbu.

Acesta a c
ocluzionat că nivelul de realizare a acțiunilor din Planul de Susținere a Populației de Etnie Romă în prima jumătate a anul 2020 atinge 20 de procente din cele propuse spre relizare. „În urma anlizei datelor, s-a constatat că nivelul de realzizare a acțiunilor pe compartimentul Sănătate este absolut nestisfăcător”, a adăugat Elena Sîrbu.

M
onitorizarea planului de acțiuni pentru Susținere a Populației de Etnie Romă este realizat în cadrul proietului „Pas cu pas găsim soluții pentru romii din Republica Moldova”, susținut de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul de Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare .
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-5,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău