În ce termen se efectuează restituirea sumelor achitate/reținute în plus la impozitul pe venit

  • 20 Aprilie 2023 15:38
În ce termen se efectuează restituirea sumelor achitate/reținute în plus la impozitul pe venit

Subiectul restituirii sumelor achitate/reținute în plus la impozitul pe venit persoanelor a fost explicat în baza generalizată a practicii fiscale.

Potrivit prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu sînt obligate să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit, la depistarea faptului de plată în plus la impozit, au dreptul să prezinte o declarație în care vor indica suma plătită în plus la impozit, care urmează să fie restituită conform legislației fiscale.

Modul și termenele de restituire a sumelor plătite în plus și a sumelor care, conform legislației fiscale, urmează a fi restituite se reglementează de art. 175, 176 din Codul fiscal și Ordinul SFS nr. 134 din 30 mai 2017 (publicat în Monitorul Oficial nr.181-189/1081 din 09 iunie 2017) cu privire la aprobarea modelului cererii privind restituirea sumei impozitului pe venit achitat/reținut în plus de/de la persoana fizică rezidentă a Republicii Moldova, care nu desfășoară activitate de întreprinzător, și a listei documentelor ce urmează a fi anexate la cerere.

Astfel, conform art. 175 alin. (2), (3) și (4) din Codul fiscal, în termen de pînă la 30 de zile de la apariția circumstanțelor respective sau de la primirea cererii contribuabilului, Serviciul Fiscal de Stat întocmește documentul de plată și îl transmite Trezoreriei de Stat spre executare, în modul stabilit de Ministerul Finanțelor. Trezoreria de Stat, după caz, în termen de 7 zile de la data primirii documentului de plată, trece sumele consemnate în documentul de plată.

Conform art. 176 alin. (21) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător vor depune cererea privind restituirea impozitului pe venit plătit în plus începând cu ziua următoare termenului stabilit la art. 83 alin. (4) lit. b), (data de 30 aprilie a anului următor anului fiscal de gestiune), cu excepția cazului în care persoana fizică intenționează să își schimbe domiciliul permanent din Republica Moldova.

Cererea depusă anterior termenului stabilit se examinează începând cu ziua următoare termenului respectiv. Cererea privind restituirea sumei impozitului pe venit achitat/reținut în plus de/de la persoana fizică rezidentă a Republicii Moldova, care nu desfășoară activitate de întreprinzător este aprobată prin Ordinul SFS nr. 134 din 30 mai 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău