În ce țări pot deja călători moldovenii și în care mai sunt restricții

  • 04 Iulie 2020 14:11
În ce țări pot deja călători moldovenii și în care mai sunt restricții

Cetățenii moldoveni, care vor să plece în unul dintre statele vecine, Ucraina sau România, trebuie să țină cont că în ambele țări păstrează regimul de autoizolare, timp de 14 zile la intrarea în țară. Mai mult, intrarea și aflarea pe teritoriul Ucrainei este permisă cetățenilor Republicii Moldova doar în cazul prezentării poliței de asigurare care acoperă cheltuielile legate de tratarea COVID-19, transmite IPN cu referire la datele privind accesul cetățenilor moldoveni pe teritoriul altor state, actualizate pe 3 iulie.

Intrarea în Bulgaria a cetățenilor statelor terțe, inclusiv ai Republicii Moldova, este interzisă până la 15 iulie, inclusiv cu scop de tranzit.

În schimb, autoritățile Turciei au anulat interdicțiile de intrare și ieșire de pe teritoriul țării pentru cetățenii străini (excepție face hotarul terestru cu Iran). Astfel, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Turcia pe cale terestră, maritimă și aeriană. Zborurile dintre Republica Moldova și Republica Turcia au fost reluate din  data de 1 iulie. Pasagerii aeronavelor sunt obligați să poarte mască în timpul aflării în aeronavă și la aeroport.

Cetățenii moldoveni pot călători în Cehia doar în cazul în care dețin viză de lung sejur, permis de ședere temporar sau permanent, un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență (17 mai 2020). De asemenea, la intrare este necesară prezentarea unui certificat privind testul COVID-19 negativ sau urmează să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. Călătoriile în scop turistic sau vizite de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni nu sunt posibile în acest moment.

În cazul Franței, restricțiile de călătorie sunt menținute și după data de 1 iulie. Excepție prezintă persoanele cu titlu de sejur francez sau cu contract de muncă, de chirie și asigurare medicală, studenții înregistrați la studii, persoanele care urmează tratament medical.

În Germania, cetățenii moldoveni pot călători doar dacă există motive întemeiate care urmează a fi certificate la intrarea în țară. Și anume, dacă au permis de ședere/domiciliu legal; contract de muncă în domenii vitale precum cel al sănătății, industria alimentară, transport de mărfuri etc.

Autoritățile italiene au prelungit din 1 iulie restricțiile de intrare pe teritoriul Italiei pentru cetățenii moldoveni. Cetățenii Republicii Moldova care dețin un permis de ședere/reședință, contract de muncă sau au motive serioase legate de sănătate, pot intra în Italia cu respectarea anumitor condiții. Ei trebuie să furnizeze transportatorului o declarație pe proprie răspundere în care specifică în detalii motivele călătoriei (legate de sănătate, muncă sau urgență absolută sau revenirea la domiciliu, reședință sau locuință). De asemenea, trebuie să indice locul în care va petrece cele 14 zile de autoizolare. Călătoriile în scopuri turistice nu sunt permise.

Autoritățile israeliene au anunțat relaxarea treptată a măsurilor pentru ieșirea din carantină începând cu 4 mai și până la 1 august. Deocamdată se menține interdicția de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul Statului Israel, până la 1 august.

Restricțiile de intrare pe teritoriul Federației Ruse au fost prelungite până la data de 1 august.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău