În ce condiții s-ar ieftini curentul electric

  • 28 Ianuarie 2016 19:14
În ce condiții s-ar ieftini curentul electric

Energia electrică s-ar putea ieftini din aprilie 2016, după ce Ministerul Ucrainean al Energeticii a anunțat astăzi că ar putea relua exportul de electricitate în Republica Moldova și Belarus începând cu data respectivă.

Și întreprinderea ”Gas Natural Fenosa Furnizor de Energie” a anunțat că a solicitat deja oferte, inclusiv Kievului, pentru procurarea electricității pentru perioada aprilie 2016 - martie 2017.

Energia electrică livrată consumatorilor moldoveni s-ar putea ieftini cu până la 10-15%. Motivul l-ar putea servi anunțul făcut de Guvernul de la Kiev privind disponibilitatea sa de a relua exporturile de curent electric spre Republica Moldova și Belarus, începând cu luna aprilie.

Potrivit adjunctului ministrului ucrainean al Energiei, Oleksandr Svetelik, partea ucraineană poartă în prezent negocieri cu autoritățile de la Chișinău.

"Suntem la etapa negocierilor. Din trimestrul al II-lea am putea relua exporturile către Belarus și Republica Moldova. Când temperaturile vor crește și vor fi anulate măsurile de urgență din sectorul energetic, sarcinile suplimentare asupra centralelor nucleare ucrainene vor dispărea", a declarat Oleksandr Svetelik, explicând că decizia de reluare a exporturilor va depinde de acești factori.

Potrivit  expertului economic, Ion Preașcă, o eventuală ieftinire a electricității este mai mult ca probabilă, în condițiile în care prețul acesteia pe piața ucraineană a scăzut cu peste 20% în ultima perioadă de timp. Acum depinde de cât de abili vor fi reprezentanții Gas Natural Fenosa în negocierea contractelor, a mai menționat Ion Preașcă.

Într-un comunicat oficial, remis recent presei, reprezentanții furnizorului de enrgie comunicau că au expediat solicitări de oferte pentru 12 furnizori potențiali din Republica Moldova, Ucraina și România. De asemenea, Gas Natural Fenosa a lăsat să se înțeleagă că examinează și oferte de procurare a electricității din Federația Rusă, scenariu puțin probabil, potrivit expertului în energetică Ion Preașcă, chiar dacă Rusia oferă în prezent cele mai mici prețuri angro la curent în regiune.

În primul rând Ucraina nu este interesată în așa ceva, ținând cont de relația tensionată din ultima vreme cu Rusia, și ar putea bloca tranzitul energiei electrice rusești pe teritoriul său, chiar dacă anterior a existat o practică de tranzitare. Nu este interesată nici centrala de la Cuciurgan. Aceasta ar însemna că întreprinderea, la fel proprietate rusească să staționeze și să nu producă electricitate la capacitate maximă. În cazul în care sunt reluate livrările din Rusia, centrala ar trebui să se oprească și să se transforme într-un morman de fiare.

Și un contract cu România ar fi avantajos pentru Republica, susține expertul. În România prețurile sunt de două ori mai mici decât cele stabilite de Centrala de la Cuciurgan. Nu există însă suficiente linii electrice de interconexiune care ar permite livrarea energiei electrice din România.

În aceste condiții, singura alternativă a livrărilor de la centrala termoelectrică de la Cuciurgan, prin intermediul firmei ”Energokapital”, este Ucraina.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău