În ce condiții mai primesc bani refugiații ucraineni din România. Ordonanța aprobată de Guvern

  • 12 Aprilie 2023 18:34
În ce condiții mai primesc bani refugiații ucraineni din România. Ordonanța aprobată de Guvern

Guvernul Român a adoptat miercuri, 12 aprilie, o ordonanță de urgență care asigură „un cadru sustenabil” pentru sprijinirea refugiaților ucraineni, spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, scrie digi24.ro.

El a precizat că sumele care vor fi acordate în acest context vor fi stabilite printr-o hotărâre de Guvern ulterioară, relatează Agerpres. Potrivit lui Cărbunaru, OUG adoptată miercuri „stabilește posibilitatea de a acorda o sumă forfetară lunară, pentru o singură perioadă de maxim patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, pentru a acoperi cheltuielile cu hrana și cazarea pe teritoriul României pentru familiile și persoanele singure care beneficiază de decizia europeană în domeniu”.

În cazul asigurării cazării stabilite de Consilii județene, „sumele forfetare pentru hrană și cazare vor fi decontate de unitatea care acordă cazarea, în funcție de numărul de zile, din bugetul IGSU”, a arătat purtătorul de cuvânt al Executivului. El a adăugat că prin viitoarea hotărâre de Guvern suma forfetară va fi acordată „numai dacă și în măsura în care beneficiarul va face dovada încadrării în muncă sau a înscrierii minorilor în unitățile de învățământ”. Conform lui Cărbunaru, în acest fel este stimulată integrarea.

Aproximativ 110.000 de ucraineni au rămas în România, dintre care 5.007 au locuri de muncă în țara noastră, a explicat el.

Conform notei de fundamentare a OUG, proiectul propune „stabilirea posibilității acordării unei sume forfetare lunare, pentru o singură perioadă de maximum patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana și cazarea pe teritoriul României pentru familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenței unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înțelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE și având drept efect introducerea unei protecții temporare”. „Stabilirea datei vizate are în vedere realizarea condițiilor necesare pentru a permite elaborarea și adoptarea, în timp util a hotărârii Guvernului, subsecvente, prin care vor fi stabilite cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumelor respective”, se explică în document.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău