În ce condiții ar putea fi ridicate restricțiile la frontierele externe ale UE pentru cetățenii R. Moldova

  • 18 Iunie 2020 10:45
În ce condiții ar putea fi ridicate restricțiile la frontierele externe ale UE pentru cetățenii R. Moldova

Restricțiile la frontierele externe ale UE ar putea fi menținute pentru statele în care riscurile de sănătate publică sunt prezente, acest lucru fiind valabil și pentru R. Moldova. Despre acest lucru a vorbit europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Zona de risc este inevitabilă și nu ține de regimul de mobilitate, de vize și de pașaport. Câtă vreme există riscurile de sănătate publică într-un stat care beneficiază de regimul liberalizat de circulație așa cum este R. Moldova, câtă vreme acele riscuri de sănătate publică se mențin, atunci și cetățenii vor avea de suferit pentru că restricțiile se vor menține în privința acestor cetățeni. Și cetățenii vor fi afectați”, a spus europarlamentarul, potrivit sursei citate.

Oficialul a menționat că măsurile la care au recurs țările UE, de închidere a frontierelor interne și externe pe perioada pandemiei, au fost dictate de securitatea și riscurile de sănătate publică.

„Măsurile de siguranță luate în perioada acestei crize nu au fost doar niște măsuri care au ținut de credibilitatea pasagerilor sau cetățenilor unei țări sau nu și de riscurile pentru mobilitate și pentru siguranța trecerii frontierei, ci au ținut de riscurile de sănătate publică”, a spus Dragoș Tudorache.

Europa își redeschide granițele pe măsura ieșirii din izolarea provocată de pandemie. O bună parte dintre țările UE au ridicat restricțiile la frontierele interne ale UE pentru călătorii europeni. Spania urmează să redeschidă granițele pentru vizitatorii din UE și din spațiul Schengen începând cu 21 iulie.

Comisia Europeană a recomandat deschiderea frontierelor externe ale Uniunii Europene din 1 iulie și a chemat statele membre ale comunității să formeze lista țărilor, pentru cetățenii cărora vor fi scoase restricțiile.

Amintim că un nou record de cazuri de infectare cu COVID-19 a fost înregistrate în R.Moldova miercuri, 17 iunie, când au fost confirmate 478 de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 12.732 de cazuri. Bilanțul deceselor cauzate de coronavirus urcă la 433.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău