În cazuri de deces al militarilor, membrii familiei beneficiază de indemnizații

  • 18 Iulie 2020 11:31
În cazuri de deces al militarilor, membrii familiei beneficiază de indemnizații

În caz de deces al unui militar angajat în Armata Națională prin contract, în timpul îndeplinirii obligațiilor serviciului sau înainte de expirarea unui an de la trecerea în rezervă ca urmare a unei traume suferite în timpul îndeplinirii obligațiilor serviciului militar, membrii familiei beneficiază, în cote-părți egale, de o indemnizație unică. Informația a fost oferită de către Serviciul Informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Apărării, solicitat de IPN.

Ala Diaconu, ofițer de presă al ministerului, a precizat că indemnizația unică este echivalentă cu solda lunară cuvenită în luna decesului sau a trecerii în rezervă, pentru o perioadă de 10 ani. Modul și condițiile de plată a indemnizațiilor se stabilesc de către Guvern.

Dacă militatului i-a fost oferită locuință de serviciu, în cazul decesului acestuia, familia sa nu poate fi evacuată, în decurs de trei ani, fără acordarea unei alte locuințe dacă  nu dispune de locuință pe teritoriul Republicii Moldova. Familia beneficiază de asistență medicală în instituțiile medico-militare, conform legislației în vigoare.

Copiilor de militari, la locul de trai, li se oferă cu prioritate locuri în instituțiile de învățământ preșcolar și de cultură generală, precum și în taberele de odihnă.

Funeraliile militarului decedat în timpul îndeplinirii obligațiilor serviciului militar se efectuează din contul unității militare.

La data de 3 iulie, locotenentul major Ivan Ciobănica care activa în Armata Națională din anul 2012, a decedat în urma unui accident în timpul executării obligațiunilor de serviciu în Tabăra Militară 142. Locotenentul a sărit în ajutorul militarilor pentru a opri o blindată, aflată în reparație, căreia îi cedase frâna. Ca rezultat, Ivan Ciobănica a fost strivit între două unități de tehnică militară. Ofițerul a fost transportat imediat la spital unde, din cauza traumelor primite, a decedat.

Din anul 1993, în Armata Națională au fost înregistrate 10 accidente în timpul executării obligațiunilor de serviciu soldate cu decesul militarilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău