În campania electorală pentru cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial, unele posturi de televiziune, în special, cele afiliate politic, l-au favorizat masiv pe Igor Dodon

  • 17 Noiembrie 2020 13:00
În campania electorală pentru cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial, unele posturi de televiziune, în special, cele afiliate politic, l-au favorizat masiv pe Igor Dodon

În campania electorală pentru cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial, unele posturi de televiziune, în special, cele afiliate politic, l-au favorizat masiv pe candidatul susținut de PSRM, Igor Dodon, arată un nou raport de monitorizare realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Pe de altă parte, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a fost prezentată preponderent în lumină negativă, la posturile afiliate socialiștilor. Igor Dodon a fost ușor favorizat și la postul public, Moldova 1, iar celelalte televiziuni monitorizate i-au prezentat, în mare parte, pe ambii candidați în tonalități neutre.

Cele trei televiziuni apropiate Partidului Socialiștilor, NTV, Accent TV și Primul în Moldova, au difuzat preponderent materiale laudative la adresa candidatului Igor Dodon, precum și desprea activitatea Guvernului și a primăriei Chișinău, condusă de Ion Ceban, care și-a luat concediu pentru a-l susține pe fostul său șef de partid în campanie. Pe de altă parte, Maia Sandu a fost prezentată în context negativ și cu mai puține intervenții directe, a subliniat directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

INSERT

Acestea trei posturi, în perioada de raport, au demonstrat un partizanat politic fățiș în favoarea candidatului independent sprijinit de PSRM, Igor Dodon, și în defavoarea candidatei PAS, Maia Sandu. Posturile au continuat să trateze diferențiat candidații, au publicat un număr mare de materiale tendențioase și cu tentă de agitație electorală. Igor Dodon a fost favorizat masiv, atât prin frecvența mare a aparițiilor sau spațiului alocat intervențiilor directe, cât și prin tonalitatea pozitivă.

Comparativ cu primul tur de scrutin, s-a observat o ușoare favorizare a lui Igor Dodon și la postul public de televiziune, Moldova 1, pe când Maia Sandu, a fost reflectată preponderent neutru, mai arată raportul CJI.

Celelalte posturi de televiziune monitorizate au avut o politică editorială relativ echilibrată, cu unele mici abateri. Prime TV și Publika TV i-au oferit câteva apariții în context pozitiv lui Igor Dodon, iar Jurnal TV,  TV8 și Pro TV, dimpotrivă, l-au prezentat episodic în contexte negative. Televiziunea Centrală, afiliată Partidului Șor, a prezentat sumar campania în cel de-al doilea tur, dar cu o ușoară defavorizare a Maiei Sandu și cu mai multe știri în context pozitiv despre Igor Dodon.

În această situație, autorii și-au exprimat dezacordul cu modul cum a reacționat Consiliul Audiovizualului, care la începutul campaniei a arătat prea multă indulgență și nu a sancționat niciun post, ca apoi să cadă într-o altă extremă și să sancționeze toate posturile TV la fel, deși, doar unele au făcut partizanat politic. Nadine Gogu:

INSERT

Consiliul Audiovizualului a mers din extremă, în extremă. În prima sa decizie doar a atenționat verbal posturile de televiziune, iar săptămâna trecută, decizia de a sancționa ”la pachet” marea majoritate a posturilor de televiziune, cu excepția postului public de televiziune, iarăși e o extremă. Pentru că noi am avut câteva posturi care au făcut partizanat masiv în favoarea unui concurent electoral în defavoarea altui concurent, și aceste posturi au sancționate cu aceeași amendă cu aceeași amendă ca și alte posturi care, eventual, au avut mici abateri.

Nu am reușit să obținem un comentariu de la Consiliul Audiovizualului privind aceste critici. Și observatorii OSCE au semnalat faptul că CA nu a fost eficient în activitatea sa de supraveghere și sancționare a radiodifuzorilor.

CA mai are de prezentat un ultim raport de monitorizare a campaniei pentru prezidențiale, referitor la cel de-al doilea tur de scrutin. Amintim că această perioadă a fost caracterizată de atacuri dure din partea lui Igor Dodon asupra Maiei Sandu, difuzate și prin intermediul televiziunilor controlate de PSRM. Maia Sandu le-a catalogat ca fiind denigrări și falsuri, care au dezbinat societatea și au incitat la ură.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău