În cadrul SIS vor putea fi angajate și persoane cu două cetățenii

  • 14 Decembrie 2022 13:17
În cadrul SIS vor putea fi angajate și persoane cu două cetățenii

În cadrul Serviciului de Informații și Securitate, în calitate de ofițeri de informații, vor putea fi angajate persoane care dețin, pe lângă cetățenia Republicii Moldova, și cetățenia unui stat membru al Uniunii Europene. Proiecte de amendare a trei legi care vizează funcționarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), statutul ofițerilor de informații și securitate, precum și activitatea contrainformativă și informativă externă au fost supuse astăzi consultărilor în comisia parlamentară de specialitate. Cele trei proiecte urmăresc scopul de a îmbunătăți prevederile existente, a declarat directorul SIS precizând că acestea vor fi expertizate de Comisia de la Veneția, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova trebuie să fie sigură că serviciile de informație și securitate ne garantează securitatea, a declarat deputatul Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică:

„Noi înțelegem că activitatea serviciilor de informație și securitate nu trebuie să aibă nici prea multă putere, nici prea puțină putere, pentru că noi ne dorim să fim siguri că ei își fac bine treaba și ne asigură securitatea, dar totodată trebuie să nu le permitem să facă abuz de putere atunci când își îndeplinesc serviciile”, a declarat  Lilian Carp.

Directorul SIS, Alexandru Musteață, a afirmat în fața deputaților că la elaborarea celor trei legi s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția din 2017. El s-a referit în special la cel de-al treilea proiect care vizează activitatea contrainformativă și cea informativă externă:

„În legea cadrului a serviciilor de informații și securitate se regăsesc două direcții de activitate, cea informativă externă și cea contrainformativă. În proiectul de lege privind statutul ofițerilor de informații și securitate, scopul este de a îmbunătăți substanțial prevederile existente ce reglementează statutul juridic al ofițerului de informații. Astfel, sunt noi condiții de angajare. Al treilea proiect, nou pentru Rep. Moldova este legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă. Scopul serviciilor este de a acumula informații, de a o analiza și ulterior de a acționa. Un serviciu este eficient atunci când o infracțiune chiar și acea trădare de patrie nu are succes în tentativele de a fi realizată”, a spus Alexandru Mustață.

Suntem într-o situație de război acum, de aceea, anume în aceste momente mecanismul de control este foarte important în Rep. Moldova, a mai menționat Alexandru Mustață.            
„Eu tare mult vreau ca noi să dezvoltăm mecanismul de control care să lucreze foarte bine. Directorul astăzi este, mâine nu-i, de aceea, ofițerii și sistemul trebuie corect să lucreze în interesul statului indiferent de situație. Trebuie să luăm în considerare și faptul că suntem într-o situație de război în regiune. Eu tare aș fi vrut ca să avem pace în regiune și în țară și să avem un an sau doi ca să lucrăm la fiecare detaliu și să avem legi dezbătute pe larg în public, însă din păcate noi nu avem astfel de situații acum”, a mai afirmat Alexandru Mustață.

Președintele Comisiei parlamentare de specialitate, Lilian Carp a anunțat în timpul consultărilor că proiectele de modificare a celor trei legi au fost înregistrate și trimise spre expertizare Comisiei de la Veneția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău