În cadrul ședinței săptămânale a Comisiei Unificate de Control au fost discutate mai multe problemele stringente din Zona de Securitate

  • 01 Aprilie 2022 13:22
În cadrul ședinței săptămânale a Comisiei Unificate de Control au fost discutate mai multe problemele stringente din Zona de Securitate

La 31 martie 2022 membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit la Bender pentru o nouă încercare de a identifica soluții la problemele stringente din Zona de Securitate. La fel ca în ultimele 4 săptămâni, controversele au apărut la etapa formării ordinii de zi și au vizat subiectul retragerii temporare a observatorilor militari ucraineni din Forțele Mixte de Menținere a Păcii.

Delegația Republicii Moldova a menționat că principalul element în impasul creat constă în inexistența unui regulament de activitate a Comandamentului Militar Întrunit, reiterând apelul de a iniția elaborarea acestui document care să corespundă obiectivului de a asigura buna funcționare a mecanismului de monitorizare a situației în Zona de Securitate.

Pentru a debloca lucrările Comisiei, delegația Republicii Moldova a formulat o propunere constructivă privind continuarea activității Comandamentului Militar Întrunit în regim obișnuit până la revenirea grupului de observatori militari delegați de Ucraina.

În luările sale de cuvânt, reprezentanții Ucrainei și ai Misiunii OSCE în Moldova au opinat că în prezent nu există impedimente pentru continuarea funcționării componentei militare în regimul stabilit. Propunerea delegației moldovenești a fost discutată îndelungat atât în format lărgit de către toți membrii Comisiei, cât și la nivelul copreședinților cu participarea reprezentanților Ucrainei și ai Misiunii OSCE, într-un final fiind acceptată de toate părțile, iar ordinea de zi a fost aprobată și ședința deschisă.

După audierea a 5 rapoarte ale Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate, în atenția Comisiei au fost aduse și alte subiecte actuale care necesită rezolvare imediată.

Astfel, conducerea Inspectoratului de poliție Bender a semnalat că structurile de forță ale Tiraspolului își extind nestingherit prezența în raionul cu regim sporit de securitate, prin consolidarea infrastructurii posturilor ilegale ale așa-zișilor „vameși” și „grăniceri”. Polițiștii moldoveni au relatat că la 26 martie curent la intrarea în satul Fârlădeni raionul Căușeni dinspre localitatea Gâsca (aflată sub controlul autorităților constituționale) forțele transnistrene au instalat o construcție nouă suplimentar la vagoneta care deja funcționa acolo. Printr-o adresare scrisă conducătorul Grupului  operativ de anchetă unificat a cerut intervenția Comisiei pentru a curma această încălcare și a asigura respectarea prevederilor Acordului din 21 iulie 1992.

Cu o problemă similară s-a adresat Comisiei primarul comunei Coșnița raionul Dubăsari, care a exprimat nedumerirea și dezacordul populației în legătură cu intenția Tiraspolului de a consolida posturile pe sectorul Coșnița – Dubăsari. Alesul local a evidențiat că asemenea posturi obstrucționează libera circulație în Zona de Securitate, inclusiv a deținătorilor de terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Râbnița, iar cetățenii așteaptă mai degrabă eliminarea impedimentelor decât „modernizarea” posturilor. Primarul a rugat Comisia să examineze problema cu luarea în considerare a faptului că locuitorii satelor despărțite artificial prin posturi ilegale au relații de bună vecinătate și înțelegere reciprocă.

Delegația Republicii Moldova a abordat un aspect problematic apărut recent și legat de purtarea unor embleme cu simbolică de model nereglementat (litera „Z”) de către unii militari ai Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Reprezentanților Federației Ruse li s-a cerut să aducă echipamentul militarilor în conformitate cu actele misiunii de pacificare pe râul Nistru.

Misiunea OSCE în Moldova a notificat Comisia că toți membrii Misiunii speciale de monitorizare, evacuați din Ucraina și cazați temporar la Vadul lui Vodă, împreună cu mijloacele de transport aferente au părăsit Zona de Securitate.

În contextul monitorizării situației din Zona de Securitate, Misiunea OSCE în Moldova a comunicat fixarea unei coloane din 10 autovehicule, care la 3 februarie 2022 se deplasau spre Nord pe traseul M4 lângă localitatea Dzerjinscoe. Majoritatea unităților de transport erau cu numere de înmatriculare ale Ministerului Apărării al Federației Ruse, iar 3 camioane „Ural” aveau însemnele subdiviziunilor de menținere a păcii „МС”. Delegația Republicii Moldova precizează că deplasarea coloanei militare a avut loc fără hotărârea Comandamentului Militar Întrunit.

Comisia nu a luat nici o decizie asupra problemelor conturate, ședința ordinară urmând să fie convocată la 7 aprilie curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău