Valoarea proiectelor depuse în cadrul Programului „Satul european” se cifrează la 2,8 de miliarde de lei, în timp ce bugetul programului e de 670 milioane de lei
-
06 Mai 2022 12:06
Peste 700 de proiecte au depus primăriile din toate regiunile Rep. Moldova pentru a obține finanțări pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a localităților în cadrul Programului „Satul European”. Valoarea proiectelor se cifrează la 2,8 miliarde de lei, sumă de câteva ori mai mare decât bugetul programului de 670 de milioane de lei, transmite Radio Chișinău.
Aproximativ jumătate din proiectele depuse vizează construcția sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare. Vicepremierul Andrei Spânu a anunțat că implementarea proiectelor ar putea începe în luna iunie.
„La finele lunii mai preconizăm să luăm decizia finală și să demarăm lucrările primelor proiecte, deoarece aceste proiecte trebuie să înceapă să schimbe la față localitățile noastre cât mai curând. Acolo unde este infrastructură de bună calitate se întorc și oamenii acasă, vin și investitorii pentru a crea locuri de muncă mai sigure și mai bine plătite. (...) Trebuie să înțelegem cu toții că Moldova este peste tot, nu doar la Chișinău, la Bălți sau în alte orașe mai mari.”
În regiunea de nord au fost depuse peste 200 de proiecte, în cea de Centru – în jur de 340 și circa 160 – în sudul țării. Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Pavel Trofin ne-a spus că suma proiectelor în regiune se ridică la 1,5 miliarde de lei.
„Cele mai multe proiecte au fost depuse pe domeniul reabilitării rețelelor de apă și canalizare. Au fost depuse și în regiunea Centru, dar ADR Centru a recepționat dosarele și pentru suburbiile Chișinăului. Astfel, avem pe apă și canalizare un total de 91 de proiecte depuse. Pe zona de Centru valoarea proiectelor se ridică la 1 miliard 329 milioane, iar în cazul suburbiilor la 110 mil. de lei.”
Ala Guzun este primar al comunei Bilicenii Vechi din raionul Sângerei și a depus un proiect de câteva milioane de lei pentru construcția unui apeduct și sistem de canalizare.
„Proiectul nostru prevede conectarea localității la stația de epurare din Sângerei, ca să nu construim o stație la noi în Biliceni, pentru o gestionare mai bună. Și 4,2 kilometri de rețea de branșament ca să ajungem la punctul de conectare în Sângerei. Suma proiectului este de peste 40 de milioane de lei.”
Primarii cu care a stat de vorbă reporterul Radio Chișinău au spus că este evident că autoritățile naționale trebuie să identifice fonduri suplimentare, în situația în care cererea proiectelor a depășit de câteva ori oferta Programului „Satul european”. Autoritățile au anunțat că își propun să ajungă la un buget anual de 2 miliarde de lei. Programul „Satul european” a fost lansat în luna martie.