În bazinele acvatice din R.Moldova și-au pierdut viața 76 de persoane, de la începutul anului

  • 25 August 2021 08:18
În bazinele acvatice din R.Moldova și-au pierdut viața 76 de persoane, de la începutul anului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă măsurile de preîntâmpinare a riscurilor în contextul marcării săptămânii de prevenire a înecurilor. În acest sens în preajma bazinelor acvatice din R. Moldova angajații instituției în comun cu colegii din cadrul subdiviziunilor MAI organizează mai multe activități de sensibilizare a populației asupra riscului de înec și accidentare în special în bazinele acvatice neamenajate cu stații de salvare.

Salvatorii îndeamnă oamenii să respecte bazele securității vieții și să nu opteze pentru înot în locuri neamenajate. Mai mult, specialiștii roagă oamenii să meargă la scăldat doar în spații de agrement dotate cu stații de salvare, unde situația este monitorizată de profesioniști. Pentru a evita riscurile de înec, oamenii sunt informați prin metoda mesajelor sonore, dar și pliante informative.

Pentru a demonstra riscurile la care sunt supuse persoanele, în lacul din preajma rezervației Muzeul Satului din sectorul Botanica a municipiului Chișinău, salvatorii IGSU au efectuat un exercițiu demonstrativ. Scafandrierii au demonstrat că în locuri neamenajate riscurile de înec sunt majore, în special în condiții în care  malurile bazinelor sunt  abrupte, lunicoase, vizibilitatea redusă și relief necunoscut. În astfel de condiții aflarea persoanelor poate avea final tragic, în special dacă mai sunt consumate băuturi alcoolice, potrivit unui comunicat al IGSU.

Totodată, pentru a evita riscul înecurilor salvatorii au purtat discuții cu gestionarii mai multor lacuri și iazuri din R. Moldova, informându-i repetat despre necesitatea îngrădirii bazinelor care nu au scop de agrement.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2021 în bazinele acvatice din R. Moldova și-au pierdut viața 76 de persoane, inclusiv 13 copii.

În vederea evitării cazurilor de înec, IGSU va continua "săptămâna de prevenire a înecurilor", iar în localitățile din R. Moldova salvatorii în comun cu polițiștii vor informa oamenii despre riscuri, dar și măsuri de siguranță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău