În baza cărui sistem electoral ar urma să se desfășoare alegerile parlamentare anticipate? Trei deputați au sesizat Curtea Constituțională

  • 16 Octombrie 2019 11:12
În baza cărui sistem electoral ar urma să se desfășoare alegerile parlamentare anticipate? Trei deputați au sesizat Curtea Constituțională

Deputații Blocului ACUM, Alexandru Slusari și Sergiu Litvinenco, și deputatul PSRM, Vasile Bolea au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională.

Potrivit documentului, magistraților li se solicită să răspundă la înrebarea în baza cărui sistem electoral ar urma să se desfășoare alegerile parlamentare anticipate în cazul în care acestea ar avea loc. Astfel, autorii sesizării menționează că se atestă o „neclaritate totală” referitor la această chestiune generată de mai multe decizii și hotărâri ale Curții Constituționale. Pe de o parte, mai multe pronunțări ale Înaltei Curți arată că doar Parlamentul este în măsură să decidă ce sistem electoral îl adoptă și îl aplică pentru un scrutin parlamentar, iar, pe de altă parte, hotărârea din aprilie 2019 spune că, indiferent ce decide Parlamentul în conformitate cu articoul 72 din Legea Supremă, alegerile parlamentare anticipate ar urma să se desfășoare în baza sistemului electoral mixt.

Parlamentul a decis, la 15 august curent, anularea sistemului electoral mixt pentru scrutinul parlamentar și revenirea la cel proporțonal.

Amintim că, deputații independenți Ion Groza, Alexandru Oleinic și Viorel Melnic au sesizat, în aprilie curent, Curtea Constituțională referitor la modul în care vor fi organizate eventualele alegeri anticipate, iar magistrații au decis că acestea pot avea loc doar în baza sistemului electoral mixt.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău