În atenția plătitorilor de contribuții la BASS

  • 20 August 2021 19:46
În atenția plătitorilor de contribuții la BASS

Casa Națională de Asigurări Sociale reamintește, că data de 25 august 2021 reprezintă termenul limită de declarare și de plată a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la bugetul asigurărilor sociale de stat.

În conformitate cu anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale:

- Categoriile de angajatori specificați la pct. 1.1, 1.2, 1.3, 1.5 din anexa menționată au obligația să declare cu utilizarea Dării de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21) și să achite contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna iulie 2021 până la data de 25 august 2021 inclusiv. Angajatorii menționați achită contribuțiile de asigurări sociale de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat la clasificația economică „121100 - Contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii virate de angajatori".

- Rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației, specificați la pct. 1.4 din anexa menționată, au obligația să declare cu utilizarea Declarației cu privire la impozitul unic (forma IU17) impozitul unic în componența căruia se încadrează și contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii și Dării de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21) prin care se declară venitul lunar asigurat al persoanelor angajate cu contract individual de muncă, precum și declararea pe principii generale a contribuțiilor de asigurări sociale în raport cu veniturile realizate de angajați și/sau de alte persoane fizice în baza contractelor civile încheiate în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii. Declararea și achitarea impozitului unic și contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna iulie 2021 se efectuează până la data de 25 august 2021 inclusiv. Angajatorii menționați achită impozitul unic la clasificația economică „145161 - Impozit unic perceput de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației" și contribuțiile de asigurări sociale de stat declarate și calculate pe principii generale la clasificația economică „121100 - Contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii virate de angajatori". 

- Persoanele fizice, specificate la pct. 1.6 din anexa menționată, care se regăsesc în una dintre situațiile: fondatori ai întreprinderilor individuale; persoane fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, persoanele fizice care exercită activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal au obligația să achite contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna iulie curent în mărime de 1/12 din taxa fixă anuală stabilita la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 255/2020 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, ce constituie suma de 944.25 lei, până la data de 25 august 2021 inclusiv. Persoanele prenotate achită contribuțiile de asigurări sociale de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat la clasificația economică „121310 - Contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, virate de persoanele fizice ce își desfășoară activitate pe cont propriu".

- Liber-profesioniștii ce practică activitate în sectorul justiției, specificați la pct. 1.61 din anexa menționată, au obligația să declare cu utilizarea Dării de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21) și să  achite contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna iulie 2021 în mărime de 1/12 din taxa fixă anuală stabilita la art. 5 alin. (2) din Legea nr. 255/2020 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, ce constituie suma de 2021.25 lei, până la data de 25 august 2021 inclusiv. Liber-profesioniștii achită contribuțiile de asigurări sociale de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat la clasificația economică „121310 - Contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, virate de persoanele fizice ce își desfășoară activitate pe cont propriu".

- Angajatorii din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi, specificați la pct. 1.8 din anexa menționată, - pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi au obligația să declare cu utilizarea Dării de seamă privind calculul impozitului pe venit, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru angajații conducători auto ce efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi (Forma TAXI18) și să achite contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna septembrie 2021 în mărime de 1/12 din taxa fixă anuală stabilita la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 255/2020 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, ce constituie suma de 944.25 lei, până la data de 25 august 2021 inclusiv. Angajatorii menționați achită contribuțiile de asigurări sociale de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat la clasificația economică „121100 - Contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii virate de angajatori".

- Persoanele fizice care exercită activități în calitate de zilieri în temeiul Legii nr. 22/2018 privind exercitarea unei activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, specificate la pct. 1.9 din anexa menționată, au obligația să achite contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna iulie 2021 în mărime de 1/12 din taxa fixă anuală stabilita la art. 5 alin. (3) din Legea nr. 255/2020 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, ce constituie suma de  240.50 lei, până la data de 25 august 2021 inclusiv în cazul în care în luna iulie 2021 au exercitat activitate necalificată cu caracter ocazionalPersoanele fizice prenotate achită contribuțiile de asigurări sociale de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat la clasificația economică „121320 - Contribuții de asigurări sociale de stat virate de persoanele fizice care au încheiat contract individual". 

Potrivit art. 7 alin. (1) al Legii nr. 255/2020 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, neplata în termen a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii atrage după sine calcularea majorărilor de întârziere de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, inclusiv pentru ziua de transfer al sumei datorate. Calcularea majorărilor de întârziere se efectuează de către Casa Națională de Asigurări Sociale lunar, fără emiterea unei decizii speciale.

Casa Națională de Asigurări Sociale recomandă plătitorilor de contribuții la bugetul asigurărilor de stat să se conformeze prevederilor legislației, respectiv, să declare și să achite contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii în termenii stabiliți de lege.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău