În anul curent, angajații IGSU au salvat în urma situațiilor de urgență și excepționale 410 persoane

  • 02 Septembrie 2022 12:12
În anul curent, angajații IGSU au salvat în urma situațiilor de urgență și excepționale 410 persoane

În anul curent, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/ au reușit să salveze în urma situațiilor de urgență și excepționale 410 persoane, dintre care 235 de copii. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă susținută de șeful IGSU, Alexandru Oprea, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, volumul misiunilor efectuate de angajații IGSU continuă să crească în ultimii 10 ani. Tendința este generată de creșterea treptată a capacității operaționale și extinderea spectrului de intervenții, precum și de schimbările climatice, în mod special arderile de vegetație uscată. „Anul acesta, pompierii au realizat deja 9613 misiuni la stingerea focarelor de vegetație uscată, care au nimicit 54580 ha de teren”, a spus Oprea.

Șeful IGSU a declarat că, din data de 24 februarie, IGSU s-a confruntat cu o altă provocare - gestionarea consecințelor războiului din Ucraina. „Din prima zi a acestuia și până în prezent, angajații ISGU, de rând cu colegii din MAI, se află în prima linie, acordând suportul necesar. Într-un timp record, efectivul instituției a reușit să instaleze centre provizorii în trei locații. Astfel, într-o singură zi, pe loc absolut gol, a fost amenajată și organizata deja vestita „Gara Palanca”, care oferă servicii oamenilor, fiind realizate până în prezent 1 271 de curse și 33 142 de persoane transportate. În total, la centrul provizoriu Palanca, 4 855 de străini au primit asistența necesară. De asemenea, în urma cooperării eficiente cu colegii din instituțiile similare din România au fost organizate coridoare verzi pentru refugiați pe ruta Palanca – Huși”, a adăugat Oprea.

Oficialul a precizat că, de la începutul acestui an, peste 40 de loturi de asistență au fost gestionate de IGSU. La fel, pentru realizarea misiunilor atribuite de Guvern, IGSU a organizat formarea a două loturi de ajutor umanitar acordat de Guvernul Republicii Moldova cu transportarea acestora în Ucraina.

Alexandru Oprea a mai anunțat că în prima jumătate a anului a fost semnat Contractul de grant cu UE pentru implementarea proiectului de creare a două dispecerate – unul în municipiul Bălți, și celălalt în orașul Iași, România. Suma grantului pentru Republica Moldova, care este de circa un milion de euro, urmează a fi utilizată pentru edificarea și operaționalizarea Dispeceratului integrat Nord, care va deservi municipiul Bălți și alte 11 raioane din partea de nord a țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău