În alte 16 localități din R.Moldova au fost deschise Centre unificate de prestare a serviciilor publice

  • 04 Februarie 2022 14:57
În alte 16 localități din R.Moldova au fost deschise Centre unificate de prestare a serviciilor publice

Cel puțin 75 de mii de locuitori din 16 localități din 14 raioane pot accesa, începând de astăzi, servicii publice în regim online. În special e vorba de servicii ale Casei Naționale de Asigurări Sociale și ale Agenției Servicii Publice. Serviciile acestor instituții devin mai accesibile în localitățile din mediul rural grație Centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) deschise în Rep. Moldova. Astăzi au fost inaugurate 16 asemenea centre, care scurtează distanțele și îi ajută pe oameni să economisească timp, transmite Radio Chișinău.

Esența Centrelor unificate de prestare a serviciilor publice este să le faciliteze oamenilor accesul electronic la servicii publice. Migrarea serviciilor statului în mediul online economisește timp, bani, nervi și face viața tuturor mai ușoară, spune premierul Natalia Gavrilița, care a participat, în format online, la lansarea concomitentă a celor 16 centre.

„Jumătate din cetățenii țării deja au accesat minim un serviciu public în regim online. Ne dorim ca și cealaltă jumătate să îmbrățișeze cât mai curând tehnologiile modernă ca să poată beneficia de aceste avantaje.”

Digitalizarea serviciilor publice va continua, potrivit vicepremierului Iurie Țurcanu.

„Avem deja peste 200 de servicii electronice care au fost digitalizate și pot fi accesate ușor și rapid începând de la depunerea cererii în format online și până la livrarea rezultatului serviciului.”

Centrele unificate de prestare a serviciilor publice sunt create pe lângă primării într-un proiect susținut de Banca Mondială. Inguna Dobraja, directoare de țară a Grupului Banca Mondială, spune că vor fi deschide și alte asemenea structuri.

„Până la sfârșitul proiectului nostru noi planificăm să avem 80 de CUPS care să fie pe deplin operaționale pe teritoriul Rep. Moldova. (...) Vom continua să susținem implementarea procesului de modernizare a serviciilor guvernamentale și suntem gata să fim parte a agendei de transformare digitală din Rep. Moldova”.

Avantajele Centrelor unificate de prestare a serviciilor publice sunt mai mult decât evidente, spune Lilian Botnaru, primarul comunei Lozova, raionul Strășeni, unde acum o lună a fost deschis primul asemenea centru din țară.

„Ușa noastră a fost deschisă de peste 250 de locuitori. Au fost accesate peste o sută de cereri pentru diferite servicii pe care noi le prestăm la moment. Au fost consultate peste o sută de persoane. Avem deja peste o sută de achitări de plăți online, plăți Mpay.”

Până în prezent, Agenția de Guvernare Electronică a deschise 17 Centre-pilot unificate de prestare a serviciilor publice. La prima etapă acestea oferă acces online la serviciile Agenției Servicii Publice și ale CNAS. Ulterior însă vor fi incluse și serviciile altor autorități ale statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău