În actuala criză au greșit atât PSRM, cât și ACUM, opinie
-
12 Noiembrie 2019 08:06
Ambele părți ale coaliției maoritare, PSRM și blocul ACUM, au greșit astfel încât s-a ajuns la un pas de demitere a Guvernului Maia Sandu. De această părere este fosta deputată Stela Jantuan. Potrivit ei, cele două formațiuni trebuiau să acționeze de la bun început în baza declarației de stat capturat, pe care au adoptat-o în primele zile când s-a format coaliția de guvernare, transmite IPN, cu referire la declarațiile făcute la Jurnal TV.
Totodată, Stela Jantuan este de părere că această coaliție încă nu și-a îndeplinit scopurile pe care și le-a propus atunci când s-a format majoritatea parlamentară. „Încă nu avem acea deoligarhizare, încă nu avem acea decapturare a statului. Instituțiile statului încă nu funcționează așa cum trebuie. Deci, coaliția încă nu și-a îndeplinit funcțiile sale”, a menționat fosta deputată. Stela Jantuan este de părere că în situația actuală nici PSRM, nici blocul ACUM nu sunt în soluții favorabile.
Deputatul socialist Grigore Novac spune că spre expertizare la Comisia de la Veneția, în mod normal, se expediază proiectul de lege, dar nu legea propriu-zise intrată în vigoare. Potrivit lui, legile urmează să fie adoptate deja ținându-se cont de recomandările Comisiei. Astfel a comentat el soluția pentru ieșirea din criză, formulată ieri de premierul Maia Sandu, potrivit căreia PSRM urmează să-și retragă moțiunea de cenzură, iar ea se obligă în mod public să expedieze Legea modificată a procuratului Comisiei de la Veneția. În plus, socialistul spune că atunci când coaliția de guvernare s-a angajat să reformeze justiția, PSRM a propus să fie antrenate toate partidele parlamentare și extraparlamentare în acest proces, însă blocul ACUM a evitat să facă așa.
Fostul deputat Victor Stepaniuc susține că dacă este vorba de lege, ca în cazul inițiativei prim-ministrei, Comisia de la Veneția nici nu o primește pentru expertizare. În plus, Constituția nu prevede nici comisia de preselectare a candidaților la funcția de procuror, nici numirea acestora de către prim-ministru și dacă aceste lucruri nu sunt stipulate în Legea Supremă, atunci ele sunt anticonstituționale.
Deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM, Oazu Nantoi, susține că Republica Moldova se află, în continuare, într-o situație extraordinară și declarația privind caracterul captiv al statului nu a fost anulată. Oazu Nantoi este de părere că prioritate nu este păstrarea Guvernului, ci întoarcerea statului în albia constituțională: „Ca să avem o Procuratură funcțională și un procuror care acționează în baza legii, ca să avem un sistem judecătoresc independent și necorupt. În situația actuală, Guvernul Maia Sandu a început să fie atacat sistematic și nefondat din partea Președinției”, a afirmat parlamentarul. Și Oazu Nantoi consideră că Igor Dodon se teme de consolidarea pozițiilor Guvernului.
Astăzi Parlamentul va examina moțiunea de cenzură depusă de PSRM împotriva Guvernului condus de Maia Sandu care și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii, potrivit căreia premierul obține dreptul de a selecta câteva candidaturi la funcția de procuror general, pe care le propune spre examinare Consiliului Superior al Procuraturii. Inițiativa a apărut după ce a eșuat tentativa de preselecție organizată de o comisie specială sub egida Ministerului Justiției.