În acest an va fi lansat Programul Național “Moldova Creativă”

  • 26 Iulie 2022 19:08
În acest an va fi lansat Programul Național “Moldova Creativă”

Ministerul Culturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova și Ambasada Suediei la Chișinău în parteneriat cu COR Creative Industries Association in Moldova, dezvoltă Programul Național Moldova Creativă, parte a Planului de Acțiuni al Guvernului pentru anul curent, informează MOLDPRES.

Solicitat astăzi de agenție, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că ieri a participat la sesiunea de prezentare a primelor concluzii premergătoare pregătirii Programului Național „Moldova Creativă”, a rezultatelor interviurilor realizate cu autoritățile publice centrale și locale din sector, mediul de afaceri, academic, societatea civilă, dar și de trasare a pașilor următori de întreprins, scrie MOLDPRES.

”Programul, creat în premieră pentru R. Moldova, își propune să dezvolte o economie creativă competitivă, incluzivă și durabilă, generând beneficii sociale, economice și de mediu. Programul va impulsiona dezvoltarea industriilor creative din țară și va poziționa R. Moldova drept un centru (hub) de servicii și produse creative, crea-tech, acțiuni culturale inovative și de înaltă calitate, a precizat Sergiu Prodan.

Potrivit sursei citate, Republica Moldova beneficiază de expertiză internațională în crearea Programului Moldova Creativă. Compania britanică Tom Fleming Consulting asistă țara noastră în acest proces. Tom Fleming Company a susținut mai multe state în dezvoltarea de strategii culturale și creative, precum  Georgia, Grecia, Norvegia, Turcia, Ucraina ș.a.

Industriile creative din R. Moldova sunt reprezentate de peste 2000 de întreprinderi cu 10 000 de angajați, 2500 de liber profesioniști, cu activități economice în domeniile design, publicitate, media digitală, arhitectură, muzică, cinematografie, teatru, animație, editări de cărți și jocuri, realitate virtuală și augmentată (RA/RV). În 2020 veniturile celor peste 2.000 de companii din sectorul creativ s-au cifrat la 150 de milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Tue
23
Wed
15
Thu
10
Fri
9
Sat
10
Arhivă Radio Chișinău