În acest an se scot la vânzare 48 de mii de brazi

  • 28 Noiembrie 2016 14:47
În acest an se scot la vânzare 48 de mii de brazi

Pepinierele întreprinderilor silvice subordonate Agenției „Moldsilva” vor propune pentru vânzare circa 48 de mii de pomi de Crăciun (46 de mii de molizi și două mii de pini). Oferta din acest an este mai mare ca anul trecut, cu 15 mii de bucăți. Instituțiile de stat, private, dar și persoanelor fizice pot procura molizi din 20 de entități silvice subordonate, transmite IPN.

Înălțimea unui pom de Crăciun variază de la un metru până la șase metri. Cea mai mare cantitate, peste 23 de mii de bucăți, sunt de până la un metru jumătate, iar prețul la pepinierele silvice rămâne neschimbat – 36 de lei pentru un metru. Pentru molizii mai înalți de șase metri se mai achită un supliment de 100 de lei, iar la pin suplimentul este de 70 de lei.

Tăierea molizilor va începe în prima jumătate a lunii decembrie și se va finaliza la 31 decembrie, în funcție de solicitări. În prezent, Agenția „Moldsilva” a transmis spre examinare Inspectoratului Ecologic de Stat demersul privind obținerea autorizațiilor la tăierea pomilor de Crăciun.

Directorul pepinierei din Iargara, singura din țară care propune brazi în ghiveci, Ana Mișcenco, a spus că doritorii pot procura molid argintiu la prețul de 380-400 de lei pentru un metru. Molidul obișnuit costă 160 de lei un metru. Pinul în ghiveci se vinde la un preț de 220 de lei pentru un metru. În prezent, în pepinieră sunt copaci de la 0,5 metri la 1,5 metri.

În cazul tăierilor ilicite de brazi din fondul forestier sau din alte spații verzi persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 de unități convenționale iar persoanele juridice de 400-500 de unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122 al Codului Contravențional al Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,66 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău