În acest an, școlile rusești vor organiza un număr record de cursuri de propagandă. Profesorii vor vorbi despre „ideologiile distructive ale Occidentului” și „valorile tradiționale” din Rusia

  • 05 Septembrie 14:41
În acest an, școlile rusești vor organiza un număr record de cursuri de propagandă. Profesorii vor vorbi despre „ideologiile distructive ale Occidentului” și „valorile tradiționale” din Rusia

La începutul anului de învățământ, școlile din Rusia vor putea organiza un număr record de 1.300 de ore de cursuri cu predare prevăzute în programul propagandei de război, de idei proguvernamentale și așa-zisele valori tradiționale, dintr-un total de aproximativ 11.000 de ore de cursuri - reiese din calculele publicației Aghenstvo.

În afară de cursul „Dezbateri pe teme importante”, introdus în programul de învățământ în primul an al invaziei ruse asupra Ucrainei, în 2022, și conceput pentru 370 de ore; în următorii ani, în mod special, au fost adăugate următoarele cursuri: „Predarea istoriei”, folosind noul manual scris de Vladimir Medinski - 136 de ore pentru elevii de liceu, 340 de ore pentru clasele 5-9.În manual, au fost rescrise capitolele despre istoria URSS și a apărut tema războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, pe care autoritățile ruse îl numesc așa-zisa „operațiune militară specială rusă” (SVO) și îl justifică prin confruntarea cu „Occidentul colectiv” și cu „naziștii din Ucraina”.

„Cursul de Inițiere în instruirea militară” în cadrul disciplinei „Siguranța vieții pentru liceeni” cuprinde 68 de ore. Ulterior, această disciplină a fost redenumită în „Fundamentele securității și apărării Patriei”.Potrivit autorilor cursului, în acest mod, componenta de propagandă a cursului a fost extinsă la clasele medii, iar elevii din clasele a 8-a și a 10-a vor putea fi trimiși la pregătire militară.

De asemenea, pe lângă cursul „Dezbateri pe teme importante”, care include deja „consolidarea valorilor spirituale și morale tradiționale rusești” și „educație patriotică”, programul va include cursul „Fundamentele culturii spirituale și morale ale popoarelor din Rusia”, acesta fiind un curs separat.

Aceste cursuri pot fi folosite și drept reper pentru propagandă, potrivit experților intervievați de Aghenstvo.

În cele din urmă, la cursurile pe teme sociale, care durează până la 272 de ore în total alocate curriculumului, profesorilor ruși li se recomandă să vorbească despre „ideologiile distructive ale Occidentului” și despre „valorile tradiționale” din Rusia.

În total, de la 372 de ore în anii 2022/2023, numărul de ore pe care școlile le vor putea aloca propagandei a crescut cu aproape o mie până în 2024/2025, au calculat autorii materialului.

La sfârșitul lunii august, s-a aflat că, în noul an de studii, pentru clasele 5-9 din școlile rusești se va începe predarea disciplinei extracurriculare „Studii în familie”. Cursurile vor dura 34 de ore, iar scopul acestora este „introducerea tinerilor în sistemul tradițional al valorilor familiei pentru Patria noastră”.Pentru a realiza acest lucru, în mod special, se dorește să se creeze în rândul elevilor atitudini sănătoase față de viața de familie și față de familiile numeroase.

Autoritățile ruse și propaganda explică adoptarea unor legi represive care interzic „propaganda LGBT” și tranziția de gen în Rusia prin protejarea „instituției familiei” și a „valorilor tradiționale”, iar soluția pentru „problemele demografice” este o campanie împotriva avortului și interzicerea fenomenului „childfree” care se referă la persoanele care aleg să nu aibă copii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău