În această săptămână se dă startul cursei pentru succesiunea Angelei Merkel

  • 17 Februarie 2020 16:18
În această săptămână se dă startul cursei pentru succesiunea Angelei Merkel

Cursa pentru succesiunea Angelei Merkel se deschide în această săptămână în cadrul Uniunii Creștin-Democrate germane (CDU), în timp ce posibilii pretendenți la conducerea partidului iau distanță față de cancelar și aruncă în incertitudine finalul ultimului ei mandat, scrie luni France Presse, potrivit Agerpres.

Demisionând lunea trecută la capătul unui an tumultuos la conducerea CDU, cea pe care Merkel o desemnase drept urmașa sa, Annegret Kramp-Karrenbauer, zisă și 'AKK', a infirmat perspectiva unei succesiuni pașnice la sfârșitul anului viitor, când Merkel își încheie al patrulea mandat de cancelar.

''Problema cu uriașii este că ei trebuie să sfârșească precum uriașii. Cu ei o tranziție ordonată nu este posibilă (...). Atotputernicii trebuie înlăturați'', scrie cotidianul Bild în ediția sa de luni.

Acest ziar amintește că Angela Merkel însăși a precipitat în 1999 căderea unui alt mastodont, mentorul ei, Helmut Kohl, înlăturat de la conducerea CDU în urma unui scandal politico-financiar.

Annegret Kramp-Karrenbauer, care ar urma să predea ștafeta în vară, va discuta săptămâna aceasta cu candidații la șefia CDU, urmând ca pe 24 februarie să le prezinte un raport responsabililor partidului.

Printre cei cu care ea se va întâlni se numără și Friedrich Merz, în vârstă de 64 de ani, adversar jurat și etern rival al lui Merkel - ''eternul secund'' îl descrie Spiegel -, credidat în sondaje cu o largă majoritate în rândul conservatorilor, potrivit agenției DPA.

Adept al unui viraj clar către dreapta, acest avocat specializat în drept comercial și fost angajat al puternicului fond de investiții american Blackrock, a fost învins la limită de Kramp-Karrenbauer în cursa pentru șefia CDU desfășurată la sfârșitul anului 2018.

Printre favoriți se numără și Armin Laschet, în vârstă de 58 de ani, actualul premier al celui mai mare land german, Renania de Nord-Westfalia. Centrist, el mai trebuie să convingă și aripa conservatoare a partidului, dar pare mai bine plasat decât Friedrich Merz pentru a închega la nivel federal o coaliție cu Verzii, aflați în plină ascensiune.

Armin Laschet încearcă să nu fie perceput drept un apropiat al Angelei Merkel, de care s-a delimitat duminică, acuzând lipsa ei de reacție față de propunerile președintelui francez Emmanuel Macron de relansare a proiectului european.

În fine, ambițiosul ministru al sănătății Jens Spahn, în vârstă de 39 de ani, pleacă din poziția de outsider. El a fost în 2015 printre primii care au criticat decizia lui Merkel de a deschide granițele Germaniei pentru mai mult de un milion de migranți. Spahn s-a arătat deschis unei conduceri ''colective'' a partidului, evocată în weekend de mai mulți responsabili care se tem de o divizare a partidului, un tip de conducere care ar conduce la amânarea desemnării viitorului candidat pentru postul de cancelar.

''Primul punct'' care trebuie clarificat acum este poziționarea față de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), a insistat duminică seară la o emisiune televizată Markus Soeder, liderul formațiunii soră a CDU din Bavaria, Uniunea Creștin-Socială (CSU).

El însuși considerat un aspirant la postul de cancelar, Soeder exclude orice apropiere de AfD, după seismul politic provocat de recenta alianță din landul Turingia între dreapta moderată și extrema dreaptă. Un subiect tabu în Germania postbelică, acesta divizează acum CDU, întrucât deplasarea unora dintre alegătorii ei către extrema dreaptă îi poate compromite capacitatea de a guverna.

Dar alianța cu CSU, creditată cu circa 40% din intențiile de vot în 2015, mai atrage în prezent doar 26% dintre persoanele chestionate într-un sondaj publicat joia trecută de către DeutschlandTrend.

Însă abordarea față de AfD, chestiune complexă dat fiind că acest partid mizează pe discursul anti-migranți și pe sentimentele anti-elite și anti-UE care sunt pregnante mai ales în partea de est a Germaniei, nu este singura provocare.

Plecarea Angelei Merkel, indiferent că va fi în 2021 sau mai devreme prin eventuale alegeri anticipate, coincide și cu sfârșitul unei perioade economice strălucite, iar succesorul ei va avea sarcina să gestioneze viitorul unei Germanii îmbătrânite și reticente să-și folosească excedentele bugetare pentru investiții. Germania va trebui de altfel să-și grăbească transformarea industrială în contextul Pactului Ecologic european, o provocare grea mai ales pentru sectorul ei auto.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău