În 50 de localități vor fi create și extinse servicii sociale de bază pentru vârstnici

  • 28 Iunie 2023 17:32
În 50 de localități vor fi create și extinse servicii sociale de bază pentru vârstnici

În 50 de localități din țară vor fi create și extinse servicii sociale de bază pentru persoanele în vârstă. Obiectivul este inclus în Programul național privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia, care au fost aprobate astăzi de Guvern, transmite MOLDPRES.

Prin acest program, Executivul își propune să dezvolte în continuare sistemele de asistență socială, sănătate, educație, cultură, sport, care să permită valorificarea potențialului de îmbătrânire activă și sănătoasă, inclusiv prin asigurarea unei piețe a muncii incluzive pentru toate vârstele, dezvoltarea abilităților digitale și participarea activă în procese decizionale și de dezvoltare comunitară.

Astfel, autoritățile își propun, în următorii ani, asigurarea a circa trei mii de persoane în vârstă cu dispozitive ajutătoare tehnice, inițierea în 50 de localități a serviciilor și programelor comunitare de mobilizare a persoanelor vârstnice, extinderea programului „Voucher cultural” pentru cinci mii de persoane în vârstă cu venituri reduse. Totodată, va fi implementat Programul de dotare cu echipamente digitale pentru 25 de mii de vârstnici cu venituri reduse și vor fi extinse oportunitățile de educație de-a lungul vieții prin implementarea conceptului „Universitatea pentru vârsta a treia”.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), în ultimii șase ani, a crescut cu peste 4% numărul populației de 60 ani și peste, care reprezintă în prezent circa 24% din populația țării, iar ritmul alert al îmbătrânirii populației face ca ponderea vârstnicilor să crească semnificativ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău