În 5 ani, Republica Moldova a primit granturi de 70 de milioane de euro de la UE

  • 19 Decembrie 2013 10:05
În 5 ani, Republica Moldova a primit granturi de 70 de milioane de euro de la UE

Republica Moldova a beneficiat în ultimii 5 ani de granturi de la Uniunea Europeană în valoare de peste 70 de milioane de euro în cadrul proiectului Facilității Investițiilor de Vecinătate.

Totodată,  prin intermediul acestui instrument financiar al politicii europene de vecinătate, în Republica Moldova au fost realizate investiții în valoare de 850 de milioane de euro, în special în proiecte de infrastructură.
 
Contribuția Facilității Investițiilor de Vecinătate în proiecte este de până la 20 la sută din costurile totale, bani nerambursabili. Acest instrument unește efortul instituțiilor financiare europene, al autorităților publice sau al investitorilor privați în realizarea unor proiecte de infrastructură, susține atașatul în cadrul Delegației Uniunii Europene, Alexandre Darras.
 
”Moldova beneficiază foarte mult de pe urma acestui instrument. În ultimii ani, 12 la sută din bugetul total al Facilității Investițiilor de Vecinătate a revenit Republicii Moldova pentru investiții în reparația drumurilor, achiziția de troleibuze, reformarea sistemelor de apă și canalizare în municipalități. Fiecare cu partea sa de contribuție, am reușit să realizăm proiecte mari” a declarat Alexandre Darras.
 
Prezentă în Republica Moldova din 1994, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare este cel mai mare investitor instituțional european care contribuie la dezvoltarea și reabilitarea infrastructurii în țara noastră, susține reprezentantul BERD la Chișinău, Octavian Costaș.

Printre proiectele finanțate de instituțiile financiare europene cu granturi prin intermediul Facilității Investițiilor de Vecinătate se numără reabilitarea rețelei de transmisie  ”Moldelectrica”, modernizarea sectorului vinicol, modernizarea Spitalului Clinic Republican, reabilitarea drumurilor și modernizarea parcului de transport public urban din capitală. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău