În 2023 avem nevoie de un Guvern al Unității Naționale, opinie

  • 29 Decembrie 2022 09:48
În 2023 avem nevoie de un Guvern al Unității Naționale, opinie

Anul 2023 vine cu noi provocări la adresa securității energetice a Republicii Moldova, pentru că Rusia nu va înceta să atace infrastructura țării vecine. Este opinia mai multor comentatori de la Chișinău, potrivit cărora în 2023 Republica Moldova ar putea fi ținta unor destabilizări puse la cale de Moscova prin intermediul regimului separatist de la Tiraspol și al partidelor pro-ruse din dreapta Nistrului. Ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că, în contextul crizei de securitate cu care se confruntă întreaga regiune, la Chișinău trebuie instaurat un Guvern mult mai pregătit, care să fie emanația tuturor forțelor proeuropene din Republica Moldova, notează IPN.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, califică actual Guvern drept unul slab pregătit, incapabil să facă față crizelor suprapuse cu care se confruntă Republica Moldova. Potrivit lui Slusari, în 2023 ar trebui să asistăm la o resetare completă a echipei guvernamentale, iar actualul Executiv să fie înlocuit cu un Guvern de Unitate Națională.

„Actualul Guvern nu este capabil să facă față provocărilor care ne așteaptă în 2023 și avem nevoie de o altă formulă de guvernare care ne va permite să fim mai rezistenți. Avem nevoie de un Guvern mai puternic care nu va permite revenirea grupărilor criminale la putere. Pentru că și pentru aceste grupări criminale este ultima luptă, iar acestea sunt dirijate de la un singur centru de comandă care se află în țara agresor. Avem factorul destabilizator în Transnistria, în dreapta Nistrului avem coloana a 5-a. Dacă va exista un mesaj din partea țării agresor, ne putem aștepta la destabilizări. De asta contează foarte mult să avem capacitatea internă de consolidare măcar în cadrul forțelor proeuropene. E nevoi de un pact între forțele reale proeuropene și un Guvern de unitate națională”, a spus ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Și expertul în energetică, Sergiu Tofilat, anticipează o continuare a războiului în anul 2023, fapt ce va accentua criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova.

„Atât timp cât la putere în Rusia se află Putin și acoliții săi, nu ne putem aștepta la o schimbare a situației. Orice înțelegere cu Putin își pierde valoarea imediat ce a fost semnată pentru că el nu-și respectă cuvântul. Dar, în același timp, rezervele de armament nu sunt nelimitate . Sunt diverse scenarii cum ar putea evolua situația din Ucraina, dar poate fi ceva comparabil cu situația din Israel și Palestina, Rusia va continua să bombardeze infrastructura din Ucraina, ca o organizație teroristă”, a spus expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

În același context, comentatorul politic, Anatol Țăranu, a calificat drept pripită declarația șefului SIS privind o eventuală atragere a Republicii Moldova în război prin intermediul regiunii transnistrene. Anatol Țăranu spune că Rusia ar putea destabiliza situația la Chișinău, însă scenariul militar clasic este puțin probabil.

„Dacă vorbim direct de o joncțiune a armatei ruse care luptă în Ucraina cu regiunea transnistreană, la această etapă a războiului, un astfel de scenariu este puțin probabil. Nimic nu vorbește acum de capacitatea armatei ruse de a străpunge litoralul Mării Negre ca să vină în contact cu Transnistria. Din acest punct de vedere pericol nu există. Declarația șefului SIS mai degrabă denotă sindromul ong-ist. Dar totuși este o vorba despre un tânăr care încă învață profesie. Sperăm că învățătura va avea loc într-un tempo rapid. Pe de altă parte, în Republica Moldova există coloana a 5-a care este susținută de către Moscova. În condițiile în care regimul Putin va nimeri într-o situație fără de ieșire, regimul Putin ar putea să recurgă la acțiuni alogice. Va fi dată comandă ca să fie destabilizată Republica Moldova, ca să existe încă un punct nevralgic, care ar putea crea oportunitățile unui deal diplomatic pentru Moscova”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu.

Anterior, șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a declarat că în primele luni ale anului 2023 ar putea avea loc o ofensivă a Federației Ruse spre Republica Moldova, obiectivul Moscovei fiind crearea unui coridor terestru spre regiunea transnistreană. Ulterior, mai mulți oficiali naționali și internaționali l-au contrazis pe șeful SIS, menționând că deocamdată nu există indicii privind aplicabilitatea unui astfel de scenariu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău