În 2021, indicele prețului bunurilor imobile rezidențiale s-a majorat cu peste 11% față de 2020

  • 21 Februarie 2022 10:29
În 2021, indicele prețului bunurilor imobile rezidențiale s-a majorat cu peste 11% față de 2020

La sfârșitul anului trecut, prețul de ofertă la bunurile imobile rezidențiale din municipiul Chișinău a continuat tendința de creștere. Indicele prețului bunurilor imobile rezidențiale (RPPI) la situația de raportare, a înregistrat valoarea de 126,9 la sută, fiind în creștere cu 11,2 la sută față de trimestrul IV 2020, informează Bizlaw.md.

Datele au fost publicate de Banca Națională a Moldovei,precizează sursa citată

Potrivit BNM, Indicele RPPI aferent prețului de ofertă la bunurile imobile prezentate pe piața primară a înregistrat valoarea de 138,7 la sută, fiind în creștere cu 17,7 la sută față de trimestrul IV 2020. Totodată, indicele RPPI aferent prețului de ofertă la bunurile imobile din cadrul pieței secundare a înregistrat valoarea de 122 la sută, fiind în creștere cu 9,1 la sută față de trimestrul IV 2020.

Indicele prețului imobilului rezidențial reprezintă o măsură a evoluției prețului bunurilor imobile rezidențiale din Chișinău. Un indice fiabil al prețului bunurilor imobile este esențial pentru analiza evoluțiilor și riscurilor asociate pieței imobiliare, precum și pentru descrierea gradului de interconectare dintre piața imobiliară și a gradului de soliditate financiară.

Actualmente, acoperirea indicelui RPPI este limitată la mun. Chișinău. Totodată, indicele reflectă evoluțiile din cadrul pieței primare (bunuri imobile tranzacționate pentru prima dată) și pieței secundare (bunuri imobile deja existente pe piață). Subindicii pentru piața primară și piața secundară sunt agregați prin ponderarea în baza datelor privind numărul de tranzacții oferite de către Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:0 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău