În 2018, Patriarhia Română îi va omagia pe făuritorii Marii Uniri

  • 02 Decembrie 2017 12:53
În 2018, Patriarhia Română îi va omagia pe făuritorii Marii Uniri

În contextul în care în 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, în Patriarhia Română a fost declarat Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, scrie infoprut.ro.

Pentru a marca evenimentul istoric, Biserica Ortodoxă Română va organiza anul viitor mai multe manifestări culturale și religioase, relatează Basilica.ro. Printre acestea se află concursul național cu tema „Unirea: libertate și unitate”. La competiție sunt invitați să participe elevii din învățământul preuniversitar, iar festivitatea de premiere la nivel național va avea loc în data de 21 mai 2018, cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale.

Tema omagială va fi tratată în primul semestru al anului 2018 și va prezenta unitatea Bisericii în fața persecuțiilor și a ereziilor, precum și în fața curentelor filosofice și ideologiilor politice. Un alt aspect care se va discuta în cadrul manifestărilor organizate la nivelul Bisericii Ortodoxe Române va fi acela al contribuției Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului român unitar modern.

În a doua parte a anului viitor, manifestările vor fi concentrate pe Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri prin evidențierea slujitorilor Bisericii care au devenit promotori ai unirii românilor din anii 1600, 1859 și 1918. De asemenea, va fi dezbătut sprijinul Bisericii acordat armatei române în Primul Război Mondial, precum și consecințele benefice ale unității naționale asupra unității bisericești, mai precizează sursa citată.

Realizarea unității naționale de la 1 decembrie 1918 a fost posibilă și cu aportul Bisericii Ortodoxe Române care a sprijinit Marea Unire a tuturor provinciilor românești într-un stat român unitar, Biserica fiind împreună cu poporul în toate eforturile sale de cultivare a conștiinței naționale și de afirmare a dorinței de unitate națională, în toate provinciile românești, dar mai ales în Transilvania, Basarabia și Bucovina”, a spus Părintele Patriarh Daniel, care a oficiat vineri slujba de Te-Deum în Catedrala Patriarhală cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău